BIH

Angelu Merkel zabrinjava Izborni zakon, ali i Erdoanova predizborna kampanja

Večernji list

11.5.2018

Evropa je zabrinuta zbog neusvajanja izmjena Izbornog zakona BiH i tu poruku je njemačka kancelarka Angela Merkel vrlo jasno prenijela članovima Predsjedništva BiH, piše današnji ''Večernji list''

Tokom trosatnog susreta i večere u Berlinu kancelarka Merkel je Draganu Čoviću, Bakiru Izetbegoviću i Mladenu Ivaniću prenijela očekivanja da se ovo pitanje riješi i spriječi paraliza sistem nakon izbora.

Podrška integracijama

- Mislim da smo ostavili korektan dojam da činimo sve kako bismo stabilizirali odnose u BiH da nakon izbora ne bi bilo krize koju mnogi predviđaju i zbog toga što nismo na vrijeme promijenili Izborni zakon. Gospođa Merkel je rekla kako nastoji sa svojim saradnicima biti na neki način potpora i pronaći rješenje kako najmalobrojniji narod legitimno može birati svoje predstavnike sukladno Ustavu BiH i odlukama Ustavnog suda – kazao je, nakon večere, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, piše današnji ''Večernji list''.

On ističe da će biti još mnogo razgovora s kancelarkom Merkel i njezinim saradnicima u predstojećem razdoblju.

-Očekujemo još mnogo razgovora u predstojećem razdoblju kada je riječ o trima članovima Predsjedništva BiH i Angele Merkel, odnosno njezinim saradnicima, na traženju mnogih rješenja osobito na našem euroatlantskom putu, jer smo ih zamolili da nam pomognu da kandidacijski status dođe što prije jer bi nas on trebao odvratiti da i unutarnje reforme budu što prije – istakao je Čović.

Kako se moglo i očekivati kancelarka je i ovaj put naglasila podršku evropskim integracijama cijelog jugoistoka Evrope.

-Njemačka se zauzima za evropsku perspektivu svih država zapadnog Balkana, pa tako i BiH. Uvjeti za ulazak u EU moraju se ispuniti i s toga se nadam da će proces reformi u BiH krenuti uzlaznom putanjom – kazala je Merkel.

Kampanja u BiH

Uz ove i sigurnosne teme, nezaobilazno pitanje u razgovorima bilo je i najavljeni dolazak turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) u Sarajevo i njegov predizborni skup. Zanimalo ju je na čiji poziv Erdoan dolazi.

- Ja sam joj odgovorio kako se tu radi o skupu Unije turskih evropskih demokrata, njihovom 6. kongresu kojem će prisustvovati Erdoan i ja s njim. Merkel sam kazao da je Erdoan prijatelj BiH, da ništa loše Turska i on nisu uradili BiH. Nema razloga da imamo loš odnos prema tome što će on doći u BiH. Mi isto tako u Njemačku znamo doći pa lobirati za glasove, recimo, i za SDA. U BiH dolaze Aleksandar Vučić i Andrej Plenković, Milorad Dodik odlazi u Srbiju na predizborne skupove – naglasio je Izetbegović.

Iako ne misli kako BiH može imati problema zbog Erdoanovog skupa u Sarajevu, jasno je kako Njemačka i druge članice EU ne gledaju blagonaklono na Erdoanovu kampanju, pa i antievropske poruke koje će turski predsjednik sigurno uputiti i sa skupa u sarajevskoj Zetri, piše ''Večernji list''.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.