NAŠA TEMA

Svi „borci protiv antifašizma“ u redovima SDA

Skaka: Gorjele društvene mreže / Novalić: Bavi se etimologijom

E. SKOKIĆ – S. KURT

11.5.2018

Federalni premijer Fadil Novalić ne prestaje zabavljati javnost svojim nemuštim, pretencioznim, neistinitim, bizarnim izjavama, za koje ponekad i ne vjerujemo da su izgovorene. 

Naknadna pamet

Nije riječ tek o gafovima, lapsusima, kako to vole isfrizirati u naknadnoj pameti njegovi brojni saveznici i članovi SDA. Novalić voli, bez razloga, pametovati, te se svaki njegov pokušaj zapravo pretvara u skandal, tragikomediju.

Tako je bilo i u srijedu u Mostaru, na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope. Mjesto radnje: Partizansko groblje, pa će Novalić svekolikoj javnosti pojasniti ponešto o etimologiji, neobičnim ljudima i službenim pravcima.

- Riječ partizansko dolazi od riječi partizani i moramo sami sebi, dakle, ponovo pojasniti da partizani, dakle, nisu tek obični ljudi - rekao je Novalić, pa slavodobitno nastavio da su „partizani bili na tom putu, putu borbe protiv antifašizma, koji je Evropa, dakle, priznala kao svoj službeni pravac...“

Nastranu što je partizane nazvao „borcima protiv antifašizma“, nego je i antifašizam nazvao službenim pravcem. U čemu? Gdje? Kad? Nismo doznali.

Ako ćemo već službeno, Novalić je zabljesnuo još poodavno kad je, uvjeravajući nas da živimo sjajno, upozorio da „sama činjenica da trošimo milijardu KM na mobitele i komunikaciju govori da na to trošimo više nego na hljeb i ulje“.

Nastavio je zatim zlatni niz izjavom „Mnogo je važno šta jedeš nego čime jedeš“ i onom „Mnogo smo uložili u puteve, ali se to ne vidi na pravi način“.

Drugo mjesto

Drugo mjesto SDA-ove liste najvećih gafova (i provala) nosi sarajevski gradonačelnik Abdulah Skaka, koji nas je prošle godine nekoliko puta u istom danu uvjeravao da 6. aprila obilježavamo „dan borbe protiv antifašizma“.

Skakini su gafovi postali hit na društvenim mrežama kad je hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića nazvao - Stjepan Kljuić. Javnost je poludjela pa je Skaka bio hit u smiješnim i manje smiješnim videoklipovima, montažama, citatima...

Ne treba zaboraviti ni na izjavu načelnika općine Centar Sarajevo Nedžada Ajnadžića, koji je prilikom „svečanog otvaranja trotoara“ ispred Predsjedništva, vrijednog 300.000 KM, rekao:

- Ovo nije promocija trotoara nego transverzale za ljude koji hodaju u kolicima.

Inače, prema riječima Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, a još se ne zna je li riječ o gafu, „općina Centar vrednija je od desetak drugih općina“.

Prohić: BiH je carstvo nekompetentnosti  

Politički analitičar Ibrahim Prohić smatra da je BiH carstvo nekompetentnosti.

- Etablirane stranke, gazeći opšti i javni interes, biraju nekompetentne i poslušne kadrove i lapsusi koje slušamo i koji se ponavljaju nisu slučajni, već su posljedica takvih imenovanja. Njima su potrebni kadrovi koji će ih slušati, a ne koji su kompetentni – kaže Ibrahim Prohić.

Putevi koje ne vidimo na pravi način

Novalić: Mnogo je važno šta jedeš nego čime jedeš

Novalić: Mnogo smo uložili u puteve, ali se to ne vidi na pravi način

Skaka: Laskavu titulu će dobiti bivši predsjednik R Hrvatske, gospodin Stjepan Kljuić

Ajnadžić: Ovo je promocija transverzale za ljude koji hodaju u kolicima


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.