DOM NARODA BIH

Izmjene Zakona o krivičnom postupku idu u skraćenu proceduru

S. Saletović/Avaz.ba

S. DEGIRMENDŽIĆ

15.5.2018

12.50

Nastavljena je sjednica Doma naroda, nakon pauze tokom koje se Kolegij Doma konsultirao o mogućnosti razmatranja izmjena Zakona o krivičnom postupku po skraćenoj proceduri. 

S osam glasova protiv, prijedlog da se o ovom zakonu razmatra po hitnom postupku je odbijen. Za hitnu proceduru glasali su delegati Kluba bošnjačkog naroda (Fahrudin Radončić iz SBB-a, Halid Genjac, Safet Softić i Sead kadić iz SDA, te Sifet Podžić iz DF-a), a hitnu proceduru podržao je i Darko Babalj iz SDS-a, te Martin Raguž iz HDZ 1990.  

Protiv su bila četiri delegata iz Kluba hrvatskog naroda i četiri delegata iz Kluba srpskog naroda (HDZ BiH, HSS, SNSD i DNS).   

U konačnici, podržana je skraćena procedura za ovaj zakon.

Inače, prijedlog ovog istog zakona u Predstavničkom domu usvojen je po hitnom postupku.

Delegati su se izjasnili o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije Doma naroda o prijedlogu izmjena Zakona o krivičnom postupku, koji su u parlamentarnu proceduru uputili delegati iz Kluba hrvatskog naroda.

Komisija je, naime, na ranijoj sjednici utvrdila da ovaj zakon nije usklađen s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, a delegati su danas odlučili da Komisija ponovo razmatra ovaj prijedlog i Domu dostavi novo mišljenje.

12.13 

U Domu naroda u toku je polusatna pauza zatražena na zahtjev Kluba srpskog naroda, koji su kazali da imaju amandmane na izmjene oba prijedloga Zakona o krivičnom postupku BiH, koji, prema njihovom mišljenju, mogu „pomiriti“ razlike u tim prijedlozima. Delegat Darko Babalj (SDS) kazao je da on izuzima svoje mišljenje u kontekstu bilo kakvih dopuna i da će on podržati sve prijedloge koji su na dnevnom redu.

Prije toga vođena je rasprava o zahtjevu delegata Halida Genjca (SDA), da se izmjene Zakona o krivičnom postupku razmatraju po hitnom postupku. Ovaj zakon ranije je usvojen u Predstavničkom domu PSBiH, a Genjac je ukazao na potrebu njegovog hitnog usvajanja, jer je riječ o Zakonu čije je pojedine odredbe Ustavni sud BiH u junu prošle godine proglasio neustavnima, te da postoji opasnost da Ustavni sud neustavne odredbe uskoro stavi van snage, što bi dovelo do svojevrsnog pravnog haosa u zemlji, odnosno to bi ugrozilo postupke i istrage pred pravosudim institucijama u BiH. Genjac je podsjetio i na apele međunarodne zajednice da se izmjene ovog zakona što prije usvoje.

S obzirom na to da Vijeće ministara BiH nije u šestomjesečnom roku, koji je naložio Ustavni sud BiH u julu prošle godine, izmijenilo neustavne odredbe zakona, delegat Sredoje Nović (SNSD) postavio je pitanje: "Hoće li iko zbog toga odgovarati?"


Nović je kazao da se ne smije zaboraviti ni da su u grupi Vijeća ministara za izradu Zakona o krivičnom postupku bila „velika imena i nemojmo da potcijenimo stručnjake koji su tu bili, poput tužiteljice BiH, tužitelja RS-a, tužitelja Vrhovnog suda FBiH  i stručnjaka VSTV-a.

- Je li to znači da su oni nesposbni - pitao je Nović.

Inače, pred delegatima je danas i prijedlog izmjena Zakona o krivičnom postupku, koji je predložio Klub hrvatskog naroda. U ovom slučaju je riječ o prijedlogu Ministarstva pravde BiH, koje je tek u martu ove godine pripremilo izmjene, ali se one nikada nisu našle na dnevnom redu Vijeća ministara. Dom naroda ranije je prihvatio da taj zakon bude razmatran po skraćenoj proceduri. 

Međutim, Ustavnopravna komisija Doma naroda utvrdila je da ovaj zakon nije usaglašen s Ustavom i pravnim sistemom BiH. Komisija je na ranijoj sjednici donijela zaključak, prema kojem će se članovi Komisije, koji su se negativno izjasnili o ovom zakonu, o razlozima takvog očitovanja izjasniti na današnjoj sjednici Doma.

Delegat Dragutin Rodić (DNS), podsjetivši da su svi rokovi za izmjene ovog zakona probijeni, ocijenio je da je neophodno naći kompromisno rješenje, te je kazao da je analizirao oba prijedloga zakona i da su oni, prema njegovom mišljenju, gotovo identični.

Genjac je replicirao Rodiću, kazavši da to nije tačno i da zakoni sadrže suštinske razlike. Prije svega, kazao je Genjac, prijedlog koji je on uputio u proceduru nudi mehanizme za istinsku borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, dok smatra da prijedlog koji potječe iz Ministarstva pravde BiH, ne nudi takve alate.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.