Nikola Špirić o Erdoanovom mitingu: Sve što ne može u Evropi, može u BiH

Srna
20.05.2018 11:22

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je danas da posjeta predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) Sarajevu, za koju pojedini članovi Predsjedništva BiH kažu da su čuli iz medija, govori da sve što ne može u Evropi može u BiH. 

- I kada ne bi izgovorio nijednu riječ, njegov dolazak šalje najmanje tri poruke - jednu za Bošnjake, drugu za Srbe i Hrvate i treću za Evropljane. Kakve će poruke poslati Erdoan iz BiH, ostaje da čujemo, ali teško da će doprinijeti integraciji ove sve podjeljenije zemlje kakve god one bile - rekao je Špirić.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocijenio je da posjeta predsjednika Turske pokazuje da Ankara i Sarajevo imaju bolje veze nego srpski predstavnici iz Banje Luke i Sarajeva te da se radi toga mora težiti što većem srpskom povezivanju.

- Ovo bi trebalo da bude pouka na koji način u budućnosti da usmjerimo svoja nastojanja. Moramo težiti što većoj koheziji među srpskim narodom, jer trenutno predstavnici RS u Sarajevu su jedina slaba karika u našem povezivanju - rekao je Stevandić.

Predsjednik Turske Erdoan boravit će danas u radnoj posjeti BiH, tokom koje je planiran susret s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Tokom boravka u Sarajevu Erdoan će učestvovati na predizbornom skupu u sarajevskoj dvorani Zetra, gdje će biti organiziran 6. kongres Unije evropskih turskih demokrata.

NA VRH