KRUG 99: Migranti moraju biti zaštićeni na teritoriju svake države

REDOVNA SESIJA

KRUG 99: Migranti moraju biti zaštićeni na teritoriju svake države

Migranti moraju biti zaštićeni od diskriminacije po bilo kom osnovu, i to u svakom trenutku od njihovog ulaska na teritorij jedne države, rečeno je danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ''Krug 99'' o temi "Migranti u procjepu politike i humanitarnog prava“.

Uvodničari na sesiji bili su ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović i ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić.

S obzirom na to da se radi o globalnom međunarodnom problemu migracija, Nenadić i Dautbegović su istakli da države imaju odgovornost i obavezu da štite sve osobe u svojoj nadležnosti od kršenja njihovih prava od trećih osoba ili predstavnika države.

Naglasili su da od ulaska i prijema na teritorij jedne države migranti moraju biti zaštićeni od diskriminacije po bilo kom osnovu.

Dautbegović je naglasila da migranti moraju biti zaštićeni od samog trenutka njihovog ulaska na teritorij jedne države.

Prema riječima ministra Nenadića, broj izbjeglih i raseljenih u svijetu danas je oko 65,6 miliona i u stalnom je porastu, a najviše ih je iz Sirije.

Kaže da je vrlo bitno odrediti status tim ljudima, status izbjeglica - supsidijarne zaštite ili privremene zaštite u slučaju masovnog priliva.

On sugerira da pitanje migranata u BiH u ovoj fazi treba biti tretirano kao humanitarno pitanje jer međunarodna zajednica će pomoći onoliko koliko BiH bude sama participirala.

- Ali bez obzira i na status, svako ima pravo na sigurnost, smještaj, ishranu, pravo na zdravstvenu zaštitu, na identifikacioni dokument, bilo da je on izbjeglički karton ili da je potvrda o identitetu, školovanje, prijevoz, socijalnu zaštitu - kazao je Nenadić.

Svjesni toga da će predstojeće aktivnosti zavisiti od statusa, učesnici tribine ''Kruga 99'' su kazali da je na Ministarstvu sigurnosti BiH da, u saradnji s Vijećem ministara i UNHCR-om, utvrdi status, a da vlasti na nivou BiH moraju biti u stalnom zasjedanju te da se politike trebaju usaglašavati i koordinirati, kako međusobno tako i s državama regiona.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH