AFERA

Direktor državne firme lažirao izvještaj o poslovanju: Džafić sakrio dug “Končaru” od 36 miliona maraka!?

Piše: M. AŠČIĆ

22.5.2018

Malverzacijama u radu Enisa Džafića, generalnog direktora državne kompanije “Željeznice FBiH” (ŽFBiH), nikad kraja. Iako se mjesecima u javnosti predstavlja kao spasilac ove firme, uz tvrdnje da je tobože istopio višemilionske gubitke i firmu vratio na pravi kolosijek, po ko zna koji put, uhvaćen je u laži!

Lažni podaci

Nakon što smo razotkrili da je izmislio dobit za prošlu godinu, a utvrđen je gubitak od skoro 4,2 miliona KM, izvještaj o poslovanju, koji je u posjedu “Avaza”, a usvojio ga je Nadzorni odbor kompanije 12. februara, pokazao je da je on, ustvari, lažiran!?

Kako bi prikazao što manji gubitak, Džafić, koji ovom kompanijom pod vrlo sumnjivim okolnostima već mjesecima rukovodi potpuno sam, bez ijednog izvršnog direktora, uopće nije uvrstio dug zagrebačkom “Končaru” u iznosu od 36 miliona maraka. I takav izvještaj poslao je na Vladu FBiH.

Zbog ovog duga, koji se odnosi na popravku lokomotiva i nabavku niskopodnog električnog voza, Sud u Zagrebu donio je u februaru rješenje kojim se u Hrvatskoj plijeni imovina bh. državne firme. Nedavno su, kako smo i objavili, zaplijenjene dvije lokomotive, dok je jedna sakrivena u Čapljini


 Nema u izvještaju

Da dug zaista i postoji, ali da ga nema u zvaničnom izvještaju, potvrđeno je prije tri dana na sastanku Sindikata željezničara s Upravom i predstavnicima Vlade FBiH, gdje se pregovaralo o kolektivnom ugovoru.



U izvještaju sa sastanka, koji su prestavnici Sindikata mašinovođa/strojovođa u BiH objavili na službenoj stranici na Facebooku, navedeno je da je nemoguće da dođe do povećanja plaća i naknada upravo zbog duga “Končaru” od 36 miliona KM. Ali, u Džafićevom izvještaju ovog duga Vladi uopće nema. U tabeli koja se odnosi na pregled duga dobavljačima, navodi se dug “Končaru” u iznosu od 131.000 maraka. Ukupan dug dobavljačima je 34 miliona KM.

Ko koči imenovanje Uprave

“Željeznice Federacije” mjesecima nemaju popunjenu Upravu. Ovom državnom firmom rukovodi isključivo sam Džafić, kao kadar Stranke demokratske akcije, bez ijednog izvršnog direktora. Denis Lasić, ministar prometa FBiH, uporno je slao dopise Nadzornom odboru da se imenuje nova Uprava, ali neuspješno. Lasić je novi zahtjev uputio i prije nekoliko dana, ali ni on nije ispoštovan. Za sada ovom firmom rukovode isključivo kadrovi SDA i sve odluke o javnim nabavkama donosi Džafić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.