SARAJEVO

Najkompliciranije operacije besplatno se rade u Centru za srce

A. NUHANOVIĆ

25.5.2018

Najkompliciranije operacije srca za koje bi bh. građani u inozemstvu morali platiti i do 50.000 maraka, besplatno se rade u Centru za srce u Sarajevu, koji je smješten na desetom spratu Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“. 

Za takvu zdravstvenu uslugu u ovom najmodernije opremljenom centru u našoj zemlji, na čijem se čelu nalazi jedan od najboljih bh. kardiohirurga, prof. dr. Mirsad Kacila, uz zdravstveno osiguranje potrebna je i ovjerena knjižica.

Vodeći uzročnik

Novi Centar za srce ovaj veliki projekt radi sa Zavodom zdravstvenog osiguranja (ZZO)Federacije BiH. Saradnja je od velike važnosti za sve pacijente, prije svega jer su kardiovaskularne bolesti vodeći uzročnik smrti u našoj zemlji.

- Besplatne su sve usluge koje pokriva ZZOFBiH kada je riječ o kardiologiji, a ugovor s Fondom potpisali smo prije manje od dva mjeseca. Važno je naglasiti da pacijenti nemaju nikakvih dodatnih finansijskih obaveza kada je riječ o kateterizaciji srca, stentingu, akutnim stanjima... Sve je besplatno, samo je potrebno imati uredno zdravstveno osiguranje, a doći nam mogu osobe iz cijele FBiH - potvrdio je za „Avaz“ dr. Kacila.

Naglasio je da je izuzetno sretan i zadovoljan zbog saradnje sa Zavodom, koja se do sada pokazala uspješnom. Isto je, kaže, i s operacijama djece koja imaju problem zbog urođenih srčanih mana.

- U Centru, koji raspolaže najmodernijom i najsavremenijom opremom, radimo program dječije invazivne kardiologija. Za ova dva i po mjeseca otkako je Centar otvoren, imali smo oko 20 operacija. Moram naglasiti da je ovo jedino mjesto u BiH gdje pružamo kompletne kardiološke usluge, kao i sve invazivne procedure vezane uz program pedijatrijskih pacijenata - kazala je pedijatar Almira Kadić.

Naglasila je da se u Centru rade tri procedure kada je riječ o operativnim zahvatima kod djece sa srčanim manama.

Normalan život 

- Svi zahvati, ako roditelji imaju zdravstveno osiguranje, besplatni su, kao što i dva pregleda poslije procedure ulaze u našu primarnu brigu - kazala je Kadić, navodeći da lista čekanja skoro da i nema. 

Dječiji kardiolog Mirza Halimić ističe da je ovakav centar bio neophodan našoj zemlji te je izrazio zahvalnost dr. Kacili što je omogućio da BiH dobije jednu takvu zdravstvenu ustanovu, koja je na svjetskom nivou.

- Na ukupan broj porođaja, godišnje se oko 200 do 300 pacijenata rodi s nekim tipom urođene srčane mane. Od tog broja, 30 posto njih zahtijevat će tretman u ranom djetinjstvo, tako da je dobro da postoji državni centar koji će moći pružiti neophodne usluge - kazao je Halimić, dodajući da 90 posto pacijenata koji se tretiraju poslije ima normalan život.

Već urađeno 250 zahvata

U Centru je za dva i po mjeseca urađeno čak 250 zahvata na pacijentima.   

- Zadovoljni smo rezultatima koje smo postigli, uveli smo cijeli niz novih metoda u oblasti intenzivne pratnje pacijenta, kao i anesteziološkog pristupa. Spremamo još neke benefite za pacijente kada se radi o kardiohirurgiji. Najvažnije nam je da su pacijenti zadovoljni, ali i mi, jer su rezultati, slobodno mogu kazati, jako dobri - ističe dr. Kacila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.