KOMENTAR DANA

Sami smo krivi

Piše: Almasa Hadžić ([email protected])

27.5.2018

Bosna i Hercegovina, zbog nesposobne i nemarne vlasti, po svoj prilici ostat će bez svoje, milijarde vrijedne imovine u Hrvatskoj.   

Nisu skupocjene vile, hoteli, odmarališta, poslovne zgrade... u Hrvatskoj, koje su svojim novcem sagradile nekad poznate bosanske kompanije, nestali u ratu niti ih je pogodio zemljotres, već je njihov nestanak najavljen najnovijim Zakonom o upravljanju državnom imovinom nedavno usvojenim u Saboru Hrvatske.

Da se razumijemo, namjerama Hrvatske nema se šta prigovoriti. Država koja sebe štiti zakonima, shvatila je da BiH ne interesira njena imovina i, naravno, spram toga vješto ozakonila put ka njenom oduzimanju.

Nije da odgovorni za stanje u državi, prije svih predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegovići, silni ministri i njihovi savjetnici i svekolika stranačka posluga uhljebljena po ministarstvima, agencijama, upravama, dvadeset i više godina nisu znali za bh. nekretnine koje se nalaze na teritoriji Hrvatske.

Tokom ovih godina ispisano je na stotine novinskih tekstova, isto toliko napravljeno TV priloga o imovini bh. kompanija u Hrvatskoj, bilo da su u njen posjed ušli kojekakvi tajkuni i šverceri ili da je bila u fazi propadanja. I nikom ništa.

Amer Bekrić, direktor Agencije za privatizaciju u FBiH, tvrdi da je odgovornima u državi pisao, obavještavao ih i upozoravao o tome šta se BiH sprema novim hrvatskim Zakonom o upravljanju državnom imovinom, ali da do sada reakcije nije bilo. A i zašto bi? Ti kojima je pisao svoje su nekretnine odavno zaštitili, a o državnim se nikad nisu ni brinuli.

Prema najnovijem zakonu, 78 bh. nekretnina u Hrvatskoj ta će država moći izdati pod zakup drugim osobama na 30 godina, što znači da se BiH s tom imovinom zauvijek može halaliti. Sami smo krivi!

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.