KOMENTAR DANA

Bunarenje države

Hartman potvrdila da je političko pozicioniranje pred izbore prioritet u odnosu na nezaposlenost, zdravstvenu zaštitu...

Almasa Hadžić. Avaz

Piše: Almasa Hadžić

8.8.2020

Diplomatski odmjereno, ali hirurški precizno, ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartman (Hartmann) jučer je u intervjuju za naš list, u samo nekoliko rečenica, detektirala političko i ekonomsko stanje u BiH, kroz koje se, gledajući očima običnog bh. Građanina, jasno mogla prepoznati moralna slika onih koji su takvo stanje proizveli.

BiH do sada nije iskoristila ponudu EU da se zajednički naručuju sredstva medicinske pomoći u vrijeme pandemije, a čime bi se, kazala je Hartman, uštedio novac poreznih obveznika. To jest naš, odnosno, novac države BiH.

A zašto nije, to znaju oni koji tim istim novcem upravljaju, u ime države kupuju i prodaju i to po kriterijima koje su sami uspostavili, ne misleći, naravno, da uštede, već da što više „izbunare“ vlastitu državu, jer od vremena pandemije, prirodnih i drugih nesreća bolje prilike za to nema.

Ambasadorica je samo potvrdila ono što javnost odavno vidi i zna, a to je „da su podjela pozicija u državnim institucijama i političko pozicioniranje stranaka pred lokalne izbore prioritet u odnosu na pitanje nezaposlenosti, funkcionalnog sistema zdravstvene zaštite...“ i mnogih drugih gorućih problema, koji ih muče i s kojima se građani ove zemlje godinama uzaludno bore.

Teško se, naravno, posebno u vrijeme kad svi strahujemo od neprijatelja zvanog koronavirus boriti s raznim siledžijama i kleptomanima u vlasti, koji su partijskom uzicom dovođeni na odgovorne pozicije u zemlji i s kojih danas odlučuju kako će se i gdje trošiti budžetski novac, ko će se i gdje moći liječiti, zapošljavati, čija će firma moći opstati, a čija ne, itd.

Znamo da je politika takvih BiH srozala na evropsko dno, ali, bez obzira na sve, pred njima, kao ni pred koronom, ne bismo smjeli pokleknuti.

Ambasadorica Hartman je kulturno i diplomatski ukazala na stanje u BiH koje bismo, ako budemo imali moralne snage i političke pameti, pod hitno morali popravljati. S kim i kako, zavisi od naše izborne volje.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.