KOMENTAR DANA

Stigmatiziranje zaraženih

Svako pametan zna da nije sramota biti bolestan, posebno u vrijeme kada vladaju pandemije

Almasa Hadžić. Avaz

Piše: Almasa Hadžić / Avaz.ba

1.4.2020

Nije sramota biti bolestan, ali je krivično djelo kriti to u situacijama pandemije, stav je uglednog bh. genetičara dr. Rijada Konjhodžića. 

Kazao je doktor ono što mu profesija, ali i ljekarska etika nalažu, podsjećajući po ko zna koji put građane da simptome zaraze prijave nadležnoj epidemiološkoj službi, te da ne kriju bilo kakve podatke o svojim aktivnostima, kontaktima, a sve u cilju otkrivanja izvora zaraze i suzbijanja njenog širenja. 

Svako pametan zna da nije sramota biti bolestan, posebno u vrijeme kada vladaju pandemije, ali je itekako sramota bolesne stigmatizirati, kategorizirati ih kao nepoželjne, manje vrijedne, ustvari smatrati ih nikakvima, kako to ovih dana rade razne moralne gnjide na svojim FB profilima.

Lica za koja smo, koliko do jučer, mislili da se radi o pristojnim, moralno zrelim, profesionalno ostvarenim ljudima, ovih dana obrušila su se na zaražene koronavirusom u TK, ispitujući čak jesu li neki od njih „građani ili seljaci“, s posebnim akcentom na zaraženo medicinsko osoblje koje se trenutno nalazi u izolaciji u UKC-u Tuzla. 

Svi koji misle da će svojim poganim FB postovima i komentarima, javnim širenjem laži, nakon što korona prođe, oteti ljudski i profesionalni ugled onima koji su zaraženi, baš kao što su, nakon rata, od časnih i poštenih otimali kuće, firme, političke, parlamentarne i razne druge pozicije u gradu i kantonu, grdno se varaju da će uspjeti u tome.

Jer korona će proći i jedni druge morat ćemo pogledati u oči i pitati šta smo to mi, koje je korona zaobišla, u svom selu, mahali, ulici, činili da bude što manje zaraženih. Jesmo li skrivali one koji krše pravila izolacije iako su bili sumnjivi na zarazu, varali policiju, inspektore o njihovom kretanju, a istovremeno sjedili za kompjuterom i pljuvali po onima koji su već zaraženi.

U vremenu u kome je pandemija virusa korona zaskočila cijeli svijet, savjeti  medicinskih profesionalaca, kakav je i dr. Konjhodžić, jedina su pravila po kojima trebamo funkcionirati. Ovo je vrijeme gdje pravila treba da dirigiraju struka i nauka. A što se tiče poštovanja tih pravila, prebrojat ćemo se nakon korone. Ako ništa, da vidimo šta rade poznate „moralne gnjide“.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.