OTKRIVAMO

Evropska komisija povukla se iz reforme pravosuđa!?

E. HALIMIĆ

27.5.2018

Evropska komisija (EK) odustala je nakon više mjeseci neuspješnih pregovora u okviru Strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u našoj zemlji, tvrde izvori iz bh. pravosuđa.

I direktorica za zapadni Balkan u Direktoratu za proširenje Đenoveva Ruiz Kalavera (Genoveva Calavera) objavila da se EK povlači iz dijaloga.

Verbalna podrška

Objasnila je to činjenicom da se predstavnici HDZ-a i SNSD-a verbalno zalažu za pisanje zakona u skladu s preporukama eksperata EU, a faktički rade sve da se ukine Sud BiH, kazao je za „Avaz“ ekspert za Balkan Bodo Veber (Weber), autor najnovijeg izvještaja Vijeća za politiku demokratizacije (DPC).

 Ovu informaciju provjerili smo i s državnim ministrom pravde Josipom Grubešom, koji je za naš list kazao da je, bez obzira na ove informacije, Ministarstvo uložilo maksimalne napore da se ovo pitanje pokrene s mrtve tačke.

 - Imamo najavu da će gospođa Kalavera početkom jula doći u Sarajevo. Pokušat ćemo ponovo otvoriti razgovore, da li u okviru Strukturalnog dijaloga, kako je bilo do sada, ili ćemo ga preoblikovati u neku drugu formu – istakao je Grubeša.

 Proširena nadležnost

 Na naše pitanje o Veberovim navodima da se radi o korjenitom nesporazumu koji seže do postavljanja pitanja postojanja Suda BiH, Grubeša je odgovorio da ga nasmijava takva tvrdnja.

 - Naravno da BiH treba Sud BiH. Ne znam odakle su se pojavile te informacije - kaže Grubeša.

 Dodao je da su različiti stavovi učesnika dijaloga bili o pitanju proširene nadležnosti Suda BiH.

 - Zalagao sam se da proširena kaznena nadležnost Suda BiH mora biti što preciznije propisana zakonom - pojasnio je Grubeša.

Nova pravosudna institucija

 - Nije se odustalo ni od ideje formiranja višeg ili apelacionog suda BiH. Čak smo se i skoro pa dogovorili o njegovom formiranju. Jedina dilema je o tome kako će se on zvati. Da li će to biti viši, apelacijski, žalbeni ili neki drugi sud - pojasnio je Grubeša.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.