SASTANCI

Đapo i Tauber: Čuvena sarajevska Hagada, uz Ahdnamu, najbolji simbol neprolaznog i neuništivog jedinstva bh. različitosti

Avaz.ba

29.5.2018

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je u sjedištu Ministarstva u Sarajevu s predsjednikom Udruženja ''Hagada'' Elijem Tauberom razgovarala o završenom projektu edukacije i certifikacije turističkih vodiča pod nazivom „Stazama Jevreja“, čiju je realizaciju pomoglo ovo ministarstvo. Istovremeno je prezentirao i novi projekt ovog udruženja čiji je cilj promocija sarajevske Hagade.

- Od velikog je značaja što smo u Federaciji BiH pokrenuli specijalizirane ture „Stazama Jevreja“, kao novi turistički proizvod, i educirali po 20 turističkih vodiča u Sarajevu i Mostaru da domaćim i inozemnim turistima približe život i jedinstveno i bogato kulturno-historijsko naslijeđe bh. Jevreja - istaknula je ministrica Đapo.

Dajući podršku projektu promoviranja sarajevske Hagade, federalna ministrica je naglasila da je ovo ujedno i prilika za promoviranje multikulturalnog i multireligijskog duha Bosne i Hercegovine, posebno Sarajeva, u kojem su generacije Jevreja iz Španije, srednje i istočne Evrope pronalazile utočište i drugi dom, nazvavši ga Mali Jerusalem.

 - Takvo Sarajevo oduvijek je plijenilo pažnju i oduševljavalo brojne posjetioce, putnike, istraživače, diplomate koji su mu dodijelili epitet Jeruzalem Evrope, u kojem se susreću i interaktivno prepliću, međusobno kompenziraju i koegzistiraju tri najveće svjetske monoteističke religije. Čuvena sarajevska Hagada je, uz Ahdnamu, najbolji simbol tog neprolaznog i neuništivog jedinstva bh. različitosti - naglasila je ministrica Đapo, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.