SAZNAJEMO

Bitka za 8 miliona maraka, Branković kandidat za UO

Piše: M. AŠČIĆ

30.5.2018

Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH, koja raspolaže budžetom od skoro osam miliona KM godišnje, sutra će u Tesliću dobiti novo rukovodstvo na mandat od četiri godine. Prije nekoliko dana istekao je rok za kandidiranje zastupnika u Skupštinu ove institucije, koja će izabrati nove čelnike Komore - predsjednika i dva potpredsjednika, ali i šest članova Upravnog odbora te tri člana Nadzornog odbora.

Sve u tajnosti

No, kako saznajemo, javnost, ali i pojedine firme, koje za članstvo u Komori plaćaju stotine hiljada maraka, uopće nisu obaviješteni o sjednici, jer se izbor želi obaviti u strogoj tajnosti. Prema informacijama “Avaza”, interes za rukovodeće pozicije u VTKBiH, koji je zadužen da zastupa bh. kompanije u zemlji i inozemstvu, nikad nije bio veći.



Osim aktuelnih čelnika, poput Brune Bojića, koji je na poziciji čelnika Komore dva mandata, prijave su poslali i Ahmet Egrlić i Nemanja Vasić. Ova trojka se, prema Statutu, rotira na čelu VTKBiH svakih 16 mjeseci.

Bojić se na čelnim pozicijama u Komori nalazi već osam godina, ali želi i treći mandat. Isto važi i za Egrlića, koji se nada drugom mandatu iako je u očitom sukobu interesa, jer je VTKBiH nevladina i nepolitička institucija, a Egrlić je član Izvršnog odbora Stranke demokratske akcije Unsko-sanskog kantona.


Bruno Bojić: Želi treći mandat

Oni su poslali prijave i nadaju se novom mandatu, a u utrci za poziciju čelnika Komore su i Hamdo Katica, Nedret Kikanović, Vjekoslav Vuković...

Kad su u pitanju pozicije za članove Upravnog odbora, nezvanično saznajemo da je “Sarajevo-osiguranje” predložilo Nedžada Brankovića, bivšeg premijera Vlade FBiH.

Zašto Teslić

Pojedini predstavnici kompanija upozoravaju da je posebno sporno to što se ovim izborom svjesno zaobilaze velike firme, poput “BH Telecoma”, “Binga”, “Elektroprivrede BiH”, “ASA grupacije”, “Preventa”. Oni na sjednici Skupštine uopće neće imati svoje delegate bez obzira na to što su neke od njih, poput “BH Telecoma”, predložile svog kandidata za predsjednika.

- Ove firme se žele svjesno zaobići u izboru čelnika Komore. To je nedopustivo. Pa, “Bingo” plaća članarine od 120.000 KM i takve se firme sada zaobilaze. Zbog toga je opet određen Teslić kako mediji ne bi imali uvid u kompletan izbor - kaže naš sagovornik.

Rad Komore godinama nije transparentan

Zanimljivo je da, prema informacijama “Avaza”, Vijeće ministara BiH nije usvojilo izvještaj o radu VTKBiH za prošlu godinu. Zbog netransparentnog rada, mnoge, prije svega državne firme, odbijaju plaćati članarinu, jer im se ne dozvoljava uvid u rad Komore, ali i utrošak sredstava koja se uplaćuju na račune VTKBiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.