SJEDNICA

Zbog nedostatka kvoruma, prekinuta sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH

S. Saletović

S. D.

30.5.2018

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH prekinuta je nakon što je predsjedavajući Mladen Bosić (SDS) konstatirao da nema kvoruma te da je i ranije bilo planirano da zasjedanje okonča oko 18.30 sati. 

Sjednica će biti nastavljena prije nego što bude zakazana redovna junska sjednica Predstavničkog doma. 

Ranije je u Predstavničkom domu Parlamenta BiH otvorena rasprava o izvještaju o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije (IGA).

Mirsad Isaković, poslanik SBB-a, iznio je niz zamjerki na račun Vijeća ministara BiH, jer ništa nije uradilo da riješi probleme u toj agenciji. Prije svega, kazao je Isaković, Vijeće ministara trebalo je formirati međuministarsko vijeće.

- Problemi u toj agenciji imaju genezu od samog usvajanja Zakona o osnivanju Izvozno-kreditne agencije. Kaže da osnivački kapital nije nikad raspoređen između države i entiteta, a nije formirano ni međuministarsko vijeće, što je predvidio zakon, a to je trebalo uraditi Vijeće ministara - rekao je Isaković.

On je ukazao na to i da nije definiran ni osnivački kapital koji iznosi oko 55 miliona maraka i nije definirano koliko se odnosi na entitete kada su u pitanju dospjeli anuiteti.

- Dakle, to je jedna situacija gdje Vijeće ministara nije pokazalo zainteresiranost za ovu agenciju koja je trebala poticati izvoz - istaknuo je Isaković.

Situacija je takva, nastavio je Isaković, da je IGA izdavala garancije bez pokrića. 89,1 milion je akumilirani gubitak, a obaveze su veće od ukupne imovine za 136 miliona maraka.

- Vijeće ministara je trebalo definirati šta će biti s ovom agencijom. Da li da se ugasi, ili da se formira nova? Da se izvrši dokapitalizacija ili reorganizacija? Ova agencija ima negativni konto, negativnu kursnu razliku i oko 3,5 miliona KM prihoda - kazao je Isaković, dodajući da 13 zaposlenih trenutno gomila gubitke.

- On je rekao da cijela priča oko IGA-e zasigurno ima političku pozadinu i genezu.

Inače, IGA ga je u finansijskom problemu od kraja 2013. godine, prije svega, zbog garancija od 80 miliona eura koje je izdala Fabrici cijevi “Unis” iz Dervente.

Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a, kazala je da je Svjetska banka prošle godine na zahtjev entitetskih ministarstava finansija i resornog ministarstva na nivou BiH analizirala stanje u IGA-i i predložila šest mogućih rješenja.

- Ko će dati ovoliki novac, ko će dati 170 miliona? Vijeće ministara trebalo se pozabaviti time, niko nije htio. Šta sad imamo? Instituciju koja mora postojati, a kako postoji, pravi dalje gubitke. Svi su rekli ovakva institucija nam ne treba - kazala je Majkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.