BIH

Novi ekološki incident u Spreči: Iz kompanije GIKIL u rijeku ispušteni otrovi

Masna mrlja u rijeci Spreči u naselju Dobošnica kod Lukavca ( H.Čalić)

Piše: H.Čalić

30.5.2018

Navršio se tek mjesec od velike ekološke katastrofe kad je talog iz taložnice “bijelo more” Sodže Šiedžam izazvao pomor ribe u rijekama Spreči i Bosni, a danas je zabilježen novi ekološki incident u Sprečkom polju.

Naime, kako smo saznali od gračaničkih ribara, iz ispusta ''Global Ispat Koksna Industrija Lukavac'' (GIKIL), ili lukavačke koksare, u rijeku Spreču su oko 13 sati ispuštene otrovne tvari, koje u vidu masne mrlje plivaju rijekom nizvodno od Lukavca prema općinama Petrovo, Gračanica, Doboj-Istok i Doboj.

Na lice mjesta izašli su vodna federalna inspektorica Tenzila Selimović, koja je uzela uzorke vode iz Spreče, kantonalna tužiteljica Jasmina Mujezinović, a potom i ribari iz Gračanice Osman Hodžić, Jasmin Sirovica i Nedim Čeljo iz Civilne zaštite Gračanica.

- Čekamo preliminarne rezultate uzetih uzoraka. Ništa ne prejudiciramo, ali se oko rijeke Spreče širi nesnošljiv smrad, a ima i otrovane ribe. Ovo je opasnije od “bijelog mora”, za ovo neko mora odgovarati - kaže sekretar SRD “Drijenča” iz Gračanice Osman Hodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.