Česte oscilacije rezultat klimatskih promjena

Vremenske (ne)prilike: Nakon proljeća usred zime, oluja i potopa, stigla i krvava kiša!

M. HODŽIĆ - A. NUHANOVIĆ

Foto: Potop u glavnom bh. gradu prije nekoliko dana: Ulice pod vodom


Proljeće usred zime, s fascinantnom temperaturnom razlikom između ovog i prošlog januara od čak 42 stepena, pljuskovi s jakom grmljavinom i vjetrom, padavinama koje su lokalno uzrokovale i poplave, naizmjenično poigravanje sunca i kiše, slika je vremena koje je obilježilo period od početka ove godine do danas.

Glavni grad BiH pogođen je prije nekoliko dana nezapamćenom olujom, ceste su usljed obilnih padavina pretvorene u jezera, a u nekim naseljima palo je čak 56 litara kiše po kvadratu! Oluje su se proteklih dana sručile i na još neke bh. gradove, a nestabilno vrijeme, sudeći prema prognozama, zadržat će se i u narednom periodu.

Jake padavine

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) ističu da višegodišnji trendovi pokazuju da klimatske promjene napreduju, što i uzrokuje nevrijeme, a iz Evropskog servisa izdali su još jedno upozorenje zemljama Balkana zbog mogućih oluja i u narednom periodu.

Sarajevo i Zenica: Sunce i proljetne temperature na početku godine izmamili šetače na ulice i napunili bašte

Uz oluje, u narednim danima područje Balkana mogao bi pogoditi i fenomen poznat kao blatnjava, odnosno krvava kiša. Na ovu pojavu upozorili su meteorolozi iz susjedne Hrvatske, a riječ je o kiši koja najčešće ostavlja smeđe ili žućkaste tragove na površini ili izloženim objektima. Javlja se kad čestice pijeska iz Sahare dospiju u više slojeve atmosfere.

Meteorolog Željko Majstorović kaže da su takve (ne)prilike uobičajene za ovo doba godine, ali ne u ovom obimu i intenzitetu. Ističe da se jake padavine mogu očekivati i u narednom periodu.

Majstorović: Promjenljivi mjeseci

- Lokalni pljuskovi, jak vjetar i grad odlika su ovog perioda. Ovo su promjenljivi mjeseci, ali je činjenica da se ove stvari pojačavaju s klimatskim promjenama - rekao je Majstorović za Avaz.ba.

Dženan Zulum, meteorolog FHMZ-a, navodi da će se do kraja ove, ali i naredne sedmice, zadržati nestabilno vrijeme.

A nezavisni meteorolog iz Mostara Zoran Zadro ističe da je ljeto, kad su temperature u pitanju, već stiglo, ali se za sada ne nazire niz od deset i više uzastopnih sunčanih dana bez kiše i grmljavine.

- Postoje naznake da bi prva polovina jula ili sredina tog mjeseca mogla donijeti desetak sunčanih i vrućih dana, ali su sve te prognoze podložne promjenama. I prvu polovinu juna obilježit će nestabilno vrijeme s čestim kišama i grmljavinom, a moguć je i grad - navodi Zadro.

Brojne tegobe

Zbog nestabilnog vremena, proteklih dana povećan je broj pacijenata u ambulantama. Srčani bolesnici, astmatičari, osobe s reumatskim tegobama i psihički labilne osobe najprije osjete znakove promjene vremena.

Aida Gavranović, ljekar u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, kaže za “Avaz” da je ovakvo vrijeme teško za sve ljude.

- Vrijeme je teško, a ovakve promjene utječu i na zdrave osobe. Imamo povećan broj pacijenata, a najviše ih se žali na glavobolju, vrtoglavice, malaksalost. I na terenu smo imali pune ruke posla, bilo je kolapsa na javnim mjestima – kaže dr. Gavranović. 

Zadro: Desetak vrućih dana u julu

Preporuke ljekara  

- Preporučujem građanima da po sparini i visokim temperaturama, ukoliko ne moraju, ne izlaze iz kuće. Posebno se to odnosi na starije pacijente. Ukoliko vrtoglavica i glavobolja potraju, potrebno je javiti se ljekaru. Ova toplota izaziva širenje krvnih sudova, što dovodi do pada pritiska pa je potrebno unositi više tekućine i ne izlagati se direktno suncu te jesti laganu hranu – savjetuje dr. Gavranović.

Ulazak u toplije doba

Zadro ističe da arhivski podaci iz 1900. godine, pa i ranije, sugeriraju da su se ljudi i prije susretali s ovakvim nepogodama.

- Ovo su tipične situacije karakteristične za ulazak u toplije doba, kad se znaju formirati jake grmljavinske oluje, koje mogu biti opasne i po život te donijeti štete – ističe Zadro.

NA VRH

Podijeli članak na