SUD BIH

Nastavljeno suđenje Draganu Vikiću: Nedžad Herenda i još jedan čovjek pucali su na zarobljenike u Velikom parku

A. ČENGIĆ

31.5.2018

Nedžad Herenda, koji je bio blizak Službi državne bezbjednosti, i još jedan čovjek, koji mi nije bio poznat, pucali su na zarobljenike ispod zidića u Velikom parku, kazao je svjedok Rifat Mašić na Sudu BiH u nastavku suđenja za ratni zločin u Velikom parku. 

- Siguran sam da je to bio Herenda. Sijeda kosa, brkovi i crvene tene. Nikad to neću zaboraviti – rekao je Mašić, nekadašnji pripadnik Specijalne jedinice policije u Sarajevu.

Na samom početku svjedočenja Mašić je ispričao šta se desilo tog dana kada su privedena osmorica vojnika JNA. Kada je završio sa smjenom, otišao je u hol Doma policije.

- Na samom ulazu sam vidio Herendu. Bio je nervozan, pušio je cigaru. Tu je bio i neki čovjek, tada nisam znao ko je. Kada je Okić izašao iz kancelarije, klimnuo je glavom prema tom čovjeku. Ja sam to protumačio kao znak odobrenja neke radnje – ispričao je svjedok. 

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Vesne Ilić, svjedok je ispričao da su se nakon pet ili deset minuta čuli rafali.  

- Izašao sam vani i vidio Herendu i još jednog čovjeka. Nijednog od ljudi koji su strijeljani nisam vidio od zida. Potom sam čuo: „Evo, ovaj je još živ” - prisjetio se Mašić, dodavši da je nakon toga čuo jedan ili dva pojedinačna pucnja.

Na pitanje tužiteljice Ilić je li Vikić bio komandant Herendi, svjedok je odgovorio da nije siguran.

- Ali 100 posto sam siguran da Herenda nije njegova naređenja izvršava - rekao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. avgust.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.