NA LICU MJESTA

Punu godinu čekamo da nas Vučić primi na sastanak, obećao je!

Mujezin Jusuf uči ezan i poziva vjernike na iftar ( A. Durgut)

Piše: E. Trako

2.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

(Foto: A. Durgut) 

Bageri u pratnji do zuba naoružanih specijalaca ušli su 26. maja prošle godine, dan uoči početka svetog mjeseca ramazana, u naselje Zemun Polje kod Beograda i srušili mesdžid zbog bespravne gradnje.  

Digli su se lani svi - mediji, političari, vjerski poglavari, da osude ovaj čin. I ništa. Godinu poslije, muslimani ovog džemata i dalje gledaju u ruševine.  

Hurme i voda  

Došao je i drugi ramazan, a nema ni sastanka sa predstavnicima vlasti u općini, gradu, vladi, a ni u predsjedništvu. Reporteri “Dnevnog avaza” posjetili su Zemun Polje. 

Emin Sadri Zejnulahu, imam ovog džemata, kaže za naš list da je sabur odlika vjernika te da oni vjeruju predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

 Imam Emin Sadri Zejnulahu pored ruševina mesdžida: Sabur je odlika vjernika


- Mnogi se pitaju zašto čekamo taj sastanak sa predsjednikom Vučićem, odgovor je jednostavan - svi su nas uputili na njega. Vjerujemo da nismo toliko bitni, ali isto tako vjerujemo da će nam pomoći - kaže Zejnulahu.

Iako su se prošle godine namazi obavljali na ulici, ovog puta to nije slučaj.

- Džematlije su se malo uplašile tako da smo ženama kazali da klanjaju kod kuće, a muškarci u džematu. Ne želimo da neko pomisli da tjeramo inat. Nije ovo nikakav inat, ovo je samo potreba da imamo prostor za pristojno obavljanje molitve. Svaki put kad dođem ovdje, nešto se u meni sruši – govori Zejnulahu.

Djeca se prije iftara okupe kod srušenog mesdžida i čekaju ezan


U vrijeme iftara, djeca se okupe kod srušenog mesdžida i čekaju ezan. Svako dijete priđe imamu Eminu i selami se s njim. Na stolu ispred, hurme i voda.

- Ovo jedinstvo nema cijenu. Slijedimo put Muhammeda, a. s., koji je sa svojim ahbabima iftario i džamiju gledao kao instituciju, ne samo kao mjesto za obavljanje namaza nego su se tu dogovarali i projekti za dobrobit zajednice - kaže Selim Rama, predsjednik mjesnog odbora.

On i Bekim Greko bili su prije dvije godine u Sarajevu.

Osjećaj jedinstva

- Lijepo je vidjeti ljude da idu na teraviju i da ima toliko džamija – ističe Rama.

Dok se čeka iftar, djeca u halki uče ilahije. Nije bitno kojim jezikom, osjećaj jedinstva je za primjer.


Mujezin Jusuf uči ezan i poziva vjernike na iftar


Vrijeme je iftara. Mujezin Jusuf uči ezan. Hurma i čaša vode, akšam-namaz, a poslije svako svojoj kući do teravije...

Pomoć iz cijele regije  

Od dana kad im je srušen objekt, u Zemun Polje stigli su brojni dobronamjerni gosti. Tako su im pomagali muslimani iz BiH, Sandžaka, Crne Gore, ali i dijaspora širom svijeta.

- Dovoljna je i riječ podrške, to je dokaz da nismo sami i mnogo nam znači - kaže Zejnulahu.

Nismo kriminalci

Muslimani Zemun Polja, koje je od centra Zemuna udaljeno nekoliko kilometara, poručili su da oni nisu nikakvi kriminalci i zli ljudi te da ih boli kad njihova djeca dođu iz škole i osjećaju se manje vrijednom.

- Odnos prema našoj zajednici najbolje se vidi na našoj djeci. Djeca su iskrena i ne znaju sakriti ni prešutjeti kad ih drugovi u razredu vrijeđaju - kažu u Zemun Polju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.