ISTRAGE

Koliko je bh. državljana u turskim zatvorima?

M. AŠČIĆ

6.6.2018

Hapšenje i pritvaranje bh. studenta Selmira Mašetovića u Turskoj, kojeg zvanična vlast u Ankari sumnjiči da je pripadnik pokreta Fethulaha Gulena (Fethullah), pokrenuli su pitanje koliko je ustvari bh. državljana do sada zatvarano i proganjano zbog navodnih veza s ovom grupom!?

Krađa identiteta

Posebno se to odnosi na period nakon pokušaja državnog udara u Turskoj iz jula 2016. godine, koji je režim predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) iskoristio i da uhapsi na hiljade što domaćih što stranih državljana.

Ambasador BiH u Turskoj Tarik Sadović prije nekoliko dana je izjavio da se Selmir Mašetović tereti za članstvo u navodnoj terorističkoj organizaciji te da „ovo nije prvi ovakav slučaj s kojim su se bh. građani u toj zemlji susreli posljednjih mjeseci“.

Iako nije govorio o pojedinačnim slučajevima, prije nekoliko dana otkriveno je da je još jedan bh. državljanin hapšen zbog Gulena, ali je prije tri mjeseca oslobođen jer nije bilo dokaza protiv njega.

I slučaj Selmira Mašetovića „slučajno“ je otkriven, i to tek nakon što su turski mediji objavili informaciju o njegovom hapšenju i istragama vezanim uz aplikaciju ByLock.

Sadović je otkrio da su, kada su u pitanju ovi slučajevi, zabilježene krađe identiteta bh. građanima, a da je praksa pokazala da advokati relativno brzo uspijevaju dokazati da ti ljudi nisu bili članovi nikakvih terorističkih organizacija.

Iako nije konkretno spomenuo, kada je govorio o krađi identiteta, za sada je nepoznanica koliki je broj tih državljana koji su prošli kroz turski policijski i pravosudni sistem.

 Državni udar

U prilog tome govori i podatak da je odmah nakon pokušaja državnog udara u Turskoj bio uhapšen i bh. student Samed Nadarevć iz Cazina, koji je u pritvoru proveo skoro pola godine. No, ni do danas nije razjašnjeno zbog čega ga je tursko pravosuđe držalo pritvorenim.

Zvanično, u Konzulatu BiH u Instanbulu, kako nam je rekao konzul Began Muhić, imaju informaciju da je riječ o tri bh. državljanina koje je vlast u Ankari osumnjičila za pripadnost Gulenovom pokretu.

- Ja znam da su se oba slučaju riješila na način da nije bilo dokaza za ove tvrdnje, ostalo ne znam - rekao je Muhić.

Ostaje otvoreno pitanje da li će državljani BiH koji ljetuju u Turskoj imati problema.

To su advokatske tajne

Advokatica Suhejla Husić-Demir, koja zastupa Selmira, rekla nam jučer da o slučajevima ne može govorit. Ona nam je prekjučer potvrdila da je imala identičan slučaj u kojem se teretio još jedan bh. državljanin, ali da zbog advokatske tajne više informacija ne može otkriti.

I državljani BiH koji žive i rade u Turskoj vjeruju da je broj pritvorenih državljana veći, ali da se o tome ne piše u turskoj štampi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.