NAKON SJEDNICE

Čović: Neću se baviti protukandidatima, već hrvatskim narodom i BiH

Avaz.ba

8.6.2018

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH na današnjoj sjednici jednoglasno je donijela odluku o kandidaturi predsjednika HDZ-a Dragana Čovića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na ovogodišnjim predsjedničkim izborima.

- Ne znam ko će sve biti kandidat za člana Predsjedništva. Godine 2002. ih je bilo osam, na proteklim šest, a sada šest do osam. Ne razmišljamo ko nam je protukandidat, pravimo kampanju da uvjerljivo dobijemo izbore, uvjerljivije nego prošli put – kazao je Čović i dodao da će imati identičan odnos prema protukandidatima, ali će se baviti svojim glasačkim tijelom.

- Jedan dio glasačkog tijela će biti ono koje se ne preklapa s HDZ-ovim glasačkim tijelom. Sarajevske stranke su predložile kandidate, to je druga baza. Ne poklapa se ni jedan posto u cjelini, to neće opterećivati našu kampanju – rekao je on.

Bavit će se, prije svega, hrvatskim narodom i, dodao je, da HDZ BiH "ostane snaga koja može predvoditi BiH na njenom evropskom putu i pozicioniranju hrvatskog naroda kao konstitutivnog."

Čović izražava nadu da će BiH u narednu godinu ući kao kandidat za članstvo u EU zajedno s istočnim i zapadnim susjedima, a za MAP je kazao da je to praktično završena stvar.

- Možda ga dobijemo naredni mjesec. To je završena priča. Mi smo u MAP-u, hoće li to biti naredni mjesec ili... Ja bih volio da to bude sutra – kazao je Čović i dodao da se analizira je li članstvo u MAP-u bolje ostvariti prije ili poslije izbora.

Naglasio je da HDZ, kao ozbiljna, stranka vrši provjeru kandidata.

- Imat ćemo bijelu knjigu, analizu svega onoga što smo radili na svim nivoima vlasti. To se odnosi na nosioce, imat ćemo kritičan osvrt - rekao je i zaključio: "Neka nas analiziraju, to će nas učiniti jačim."


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.