SAMOVOLJA

Sud BiH već treći put upozorava Šefika Džaferovića, on ignorira!

Faksimil nove odluke Suda BiH

M. AŠČIĆ

9.6.2018

Nakon što je na funkciju sekretara Zajedničke komisije za ljudska prava i izbjeglice mimo zakona smjestio Aidu Kreho, Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, dobio je i treće upozorenje Suda BiH, dok je ranija dva ignorirao.


Šturi odgovor


Džaferović je, naime, nakon provedenog konkursa predložio imenovanje Aide Kreho na funkciju iako je bila tek četvrta na listi, na šta se žalio prvorangirani Anes Kaleta. Nakon neuspjele žalbe, Kaleta se obratio i Sudu BiH.


Ranija dva pisma iz Suda BiH, u kojima se traži obrazloženje ovakve odluke, Džaferović je ignorirao, a u najnovijem se od Kolegija Predstavničkog doma zahtijeva odgovor na tužbu koju je oštećeni kandidat Anes Kaleta podnio 12. aprila i u kojoj traži da se stavi van snage rješenje o imenovanju sekretara do konačne sudske odluke.

Džaferović: Predložio kandidata zbog kojeg je podnesena tužba


Nedavno su sekretari oba doma Parlamenta BiH u šturom odgovoru Sudu naveli da „Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH, koji je nadležan za odlučivanje po predmetnom zahtjevu, nije imao sjednicu na kojoj bi on bio razmatran“, ali ih je Sud u novom dopisu jasno demantirao.


Hitan poziv


Ovog puta, dopis je, umjesto saradnika, direktno poslala i potpisala predsjednica Upravnog odjeljenja Suda BiH Jadranka Brenjo.


Ona u dopisu navodi da su „na osnovu svega navedenog zakonom neutemeljeni vaši navodi da ne možete donijeti rješenje odgađanju izvršenja do konačne sudske odluke po tužbi u vezi s pokrenutim upravnim sporom iz razloga što je rješenje kojim se osporava predmetna tužba donijela druga institucija“.


- Ponovo se hitno pozivate da u roku od tri dana od dana prijema ovog dopisa odlučite po predmetnom zahtjevu tužitelja i doneseno rješenje ovom sudu i dostavite - kaže se u dopisu sutkinje Brenjo.


Zašto Sud nije još odlučio


Brenjo u dopisu citira i odredbu člana 18. stav 4. Zakona o upravnim sporovima BiH, u kojem navodi da je propisano ovlaštenje suda da odluči o odgađanju izvršenja konačnog upravnog akta.


U dopisu se navodi da svi uvjeti moraju biti ispunjeni kumulativno da bi sud mogao i odlučiti.


- Evidentno je da za odlučivanje ovog suda, po zahtjevu za odgađanje konačnog upravnog akta nisu ispunjeni svi Zakonom kumulativno postavljeni uvjeti – kaže se u dopisu.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.