BIH

U Vijećnici otvorena izložba "Na marginama", jedan od autora ''Avazov'' fotoreporter Armin Durgut

Fena

11.6.2018

Izložba fotografija ''Na marginama'', s pričama o životu Roma i njihovih porodica iz Bosne i Hercegovine koje ruše stereotipe o toj manjinskoj populaciji, otvorena je u Vijećnici.

Izložbu je producirao Centar za postkonfliktna istraživanja u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH i Rockefeller Brothers fondacijom.

Predstavljeno je 20 fotografija i pozitivnih priča s ciljem jačanja svijesti o životu Roma u BiH te razbijanja predrasuda i stereotipa o njima.

Autori fotografija su: Armin Durgut, Aldin Fafulović, Vedran Živković, Mirko Pincelli i Brad Hobbs.


Armin Durgut: ''Avazov'' fotoreporter

Izložba će biti otvorena do 28. juna.

Šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Brus Berton (Bruce) na otvorenju je rekao da se Romi i danas suočavaju s diskriminacijom u svijetu uzrokovanom negativnim stereotipima o njihovoj zajednici. U Bosni i Hercegovini se ne poštuju dovoljno njihova prava na zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, socijalnu skrb, zdravstveno osiguranje te obrazovanje.

- Događaji poput ove izložbe suprotstavljaju se uvriježenim stereotipima jer prikazane fotografije govore o ličnim iskustvima, ljepšoj i istinitijoj slici o Romima - kazao je.

Predsjednica Udruženja mladih Roma iz Viteza Aldina Denić rekla je da Romi žele da ih Bosna i Hercegovina prihvati kao svoje građane, između ostalog u pravu da biraju i budu birani i da se obrazuju.

- Gledajte ljude iz vaše perspektive, a ne iz perspektive drugih - kazala je ona.

Ambasador Italije u BiH Nikola Minasi (Nicola) kazao je da fotografija može osporiti mnoge stereotipe i ispričati lijepe priče, o čemu svjedoči i ova izložba.

Izložba ''Na marginama'', nakon gostovanja u Vijećnici, bit će postavljena i na otvorenom, na mostu Skenderija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.