SVIJET MEDICINE Nekoliko mjeseci nakon Londona, gdje je proglašen za vijećnika EAMBES-a

Dr. Almiru Badnjeviću prestižna svjetska nagrada iz kliničkog inžinjeringa

Nap.ba

Doc. dr. Almir Badnjević dobio je, zajedno s njegovim timom, nagradu za najbolji članak i istraživanje iz oblasti kliničkog inžinjeringa za 2018. godinu, na ceremoniji zatvaranja Svjetskog kongresa medicinske fizike i biomedicinskog inžinjeringa IUPESM 2018. u Pragu, prenosi agencija Patria.

Osim toga, na generalnoj skupštini IFMBE-a, dr. Badnjević je za mandat 2018.-2021. izabran i za člana odbora Međunarodne divizije za klinički inžinjering (IFMBE-CED) koja djeluje kao ogranak Međunarodne federacije medicinskog i biološkog inženjerstva (IFMBE), i tako postao jedan od devet ljudi u svijetu koji vode glavne postupke u polju kliničkog inžinjeringa.

- Naš rad govori o rezultatima koje smo postigli sa aspekta povećanja tačnosti, preciznosti i pouzdanosti rada infuzomata i perfuzora u zdravstvenim ustanovama vršenjem postupka verifikacije i metoda koje primjenjujemo za istu - naglasio je dr. Badnjević, te dodao da su članak i istraživanje specifični zbog činjenice da su rijedak slučaj u kojem se rezultati temelje na realnim uređajima u zdravstvenim ustanovama, i to na veoma velikom uzorku.

- Naše procedure i istraživanja su prošle godine na globalnom forumu o medicinskim uređajima prepoznati i od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i kao takav svrstan kao primjer dobre prakse na globalnom nivou - istakao je dr. Badnjević, te rekao da se ovim rezultatima otvaraju nove mogućnosti i za državu Bosnu i Hercegovinu.

- Sva pitanja iz kliničkog inžinjeringa sada možemo aktivirati i u BiH, a iz ovog najviše koristi može imati Ministarstvo zdravstva i zdravstvene ustanove u BiH, ukoliko to prepoznaju. Ova divizija reguliše i sva pitanja kliničkog inžinjeringa u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i nadam se da će naša država iskoristiti ovu priliku da napravi određen pomake, a ne da mandat provedem pomažući nekim drugim državama - naveo je dr. Badnjević.

Nagrada za najbolji članak i istraživanje iz oblasti kliničkog inžinjeringa (A Best Clinical Engineering Article Award) dodjeljuje se svake godine jednom ili grupi autora čiji radovi demonstriraju naučnu vrijednost, strukovnu relevantnost i širi utjecaj.

Međunarodna asocijacija kliničkih inžinjera (IFMBE-CED) okuplja stručnjake iz cijelog svijeta koji su posvećeni unapređenju sigurnih i učinkovitih medicinskih metoda kroz međusobnu komunikaciju i razmjenu znanja, te stručno usavršavanje i certifikaciju. Sarađujući globalno sa regulatornim agencijama, agencijama za standardizaciju, Svjetskom zdravstvenom organizacijom i drugim strukovnim tijelima, IFMBE-CED u svijetu nastoji unaprijediti ulogu kliničkog inžinjeringa u institucionalnim okvirima zdravstvene politike, strategije, planiranja i upravljanja.

Ovo imenovanje došlo je nekoliko mjeseci nakon što je u Londonu doc. dr. Almir Badnjević proglašen za vijećnika EAMBES-a (European Alliance for Medical and Biological Engineering & Science), najrespektabilnije organizacije u Evropi koja se bavi medicinskim i biološkim inžinjerinog i naukom.

NA VRH

Podijeli članak na