Saslušanje u britanskom parlamentu

Sir Alen Dankan: U Banjoj Luci su nam rekli da su kupili puške po odobrenju Sarajeva

S. N.
13.06.2018 17:30

Nedavna kupovina više od 2.000 automatskih pušaka za policiju entiteta Republika Srpska izazvala je veliki interes jučer u parlamentu Velike Britanije.

Tokom saslušanja povodom predstojećeg samita EU i zapadnog Balkana, u okviru Berlinskog procesa, poslanik vladajuće Konzervativne stranke Bob Sili (Seely) detaljno se zanimao upravo za taj događaj, ali i ukupnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

Kao član Komiteta za vanjske poslove parlamenta Velike Britanije, zanimalo ga je šta su informacije vlade Velike Britanije o tome te kako zvanični London gleda na tu aktivnost Banje Luke.

Sir Alen Dankan (Alan Duncan), ministar za Evropu i Ameriku u ministarstvu vanjskih poslova, objasnio je da je njegova vlada istakla da je zabrinuta tim činom.

- Jasno smo rekli u BiH šta mislimo o tome. U Banjoj Luci su nam objasnili da je sve urađeno po zakonu i da je nabavku odobrila centralna vlada u Sarajevu. Bez obzira na to, brine nas nabavka tolike količine oružja – objasnio je on.

Fiona Mekilvam (McIlwham), direktorica deska za zapadni Balkan pri britanskom ministarstvu vanjskih poslova, dodala je da London čeka procjenu EUFOR-a o sigurnosnoj situaciji, uključujući i nabavku oružja za MUP RS.

- Situacija u BiH predstavlja stalni izazov. Opet rastu tenzije, zemlja se nalazi pred općim izborima i to generira tenzije, ali i bez toga, mi jesmo zabrinuti. Voljeli bismo da je situacija u toj zemlji kohezivnija negoli je trenutno. Naši diplomati u BiH su vrlo aktivni na terenu. Zajedno s Nijemcima radimo na dinamiziranju reformi – rekla je Mekilvam.  

Tokom saslušanja Dankan je posebno pozdravio dogovor Makedonije i Grčke o rješenju spora imena, te istakao da je to potencijal za snažniji angažman međunarodne zajednice na cijelom zapadnom Balkanu.

Najavio je da će na predstojećem samitu u Londonu, narednog mjeseca, jedno od ključnih pitanja biti vladavina zakona i borba protiv korupcije na području zapadnog Balkana.

NA VRH