BIH

Sir Alen Dankan: U Banjoj Luci su nam rekli da su kupili puške po odobrenju Sarajeva

S. N.

13.6.2018

Nedavna kupovina više od 2.000 automatskih pušaka za policiju entiteta Republika Srpska izazvala je veliki interes jučer u parlamentu Velike Britanije.

Tokom saslušanja povodom predstojećeg samita EU i zapadnog Balkana, u okviru Berlinskog procesa, poslanik vladajuće Konzervativne stranke Bob Sili (Seely) detaljno se zanimao upravo za taj događaj, ali i ukupnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

Kao član Komiteta za vanjske poslove parlamenta Velike Britanije, zanimalo ga je šta su informacije vlade Velike Britanije o tome te kako zvanični London gleda na tu aktivnost Banje Luke.

Sir Alen Dankan (Alan Duncan), ministar za Evropu i Ameriku u ministarstvu vanjskih poslova, objasnio je da je njegova vlada istakla da je zabrinuta tim činom.

- Jasno smo rekli u BiH šta mislimo o tome. U Banjoj Luci su nam objasnili da je sve urađeno po zakonu i da je nabavku odobrila centralna vlada u Sarajevu. Bez obzira na to, brine nas nabavka tolike količine oružja – objasnio je on.

Fiona Mekilvam (McIlwham), direktorica deska za zapadni Balkan pri britanskom ministarstvu vanjskih poslova, dodala je da London čeka procjenu EUFOR-a o sigurnosnoj situaciji, uključujući i nabavku oružja za MUP RS.

- Situacija u BiH predstavlja stalni izazov. Opet rastu tenzije, zemlja se nalazi pred općim izborima i to generira tenzije, ali i bez toga, mi jesmo zabrinuti. Voljeli bismo da je situacija u toj zemlji kohezivnija negoli je trenutno. Naši diplomati u BiH su vrlo aktivni na terenu. Zajedno s Nijemcima radimo na dinamiziranju reformi – rekla je Mekilvam.  

Tokom saslušanja Dankan je posebno pozdravio dogovor Makedonije i Grčke o rješenju spora imena, te istakao da je to potencijal za snažniji angažman međunarodne zajednice na cijelom zapadnom Balkanu.

Najavio je da će na predstojećem samitu u Londonu, narednog mjeseca, jedno od ključnih pitanja biti vladavina zakona i borba protiv korupcije na području zapadnog Balkana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.