BH UK NETWORK

Bosanskohercegovačka dijaspora poziva Vladu Velike Britanije da podrži rezoluciju UN-a o Srebrenici

Bosanskohercegovačka dijaspora u Velikoj Britaniji poziva Vladu da susponzorira predloženu rezoluciju UN-a o Srebrenici – ističe se u pismu

Bosanskohercegovačka dijaspora. Fena

FENA

25.4.2024

BH UK Network, zajednica BH udruženja u Velikoj Britaniji uputila je pisma premijeru Velike Britanije Riši Sunak (Rishi), ministru vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Davidu Kamerunu, predsjedavajućoj Sveparlamentarne grupe za Bosnu i Hercegovinu i predsjednici Odbora za vanjske poslove Aliciji Kearns i predsjedavajućoj Sveparlamentarne grupe za prevenciju genocida Fler Anderson (Fleur) sa pozivom da Vlada Velike Britanije podrži predloženu rezoluciju o Srebrenici.

Bosanskohercegovačka dijaspora

- Bosanskohercegovačka dijaspora u Velikoj Britaniji poziva Vladu da susponzorira predloženu rezoluciju UN-a o Srebrenici – ističe se u pismu upućenom premijeru Sunaku.

Diplomatski predstavnici Ruande i Njemačke, bosanskohercegovački ambasador pri UN-u Zlatko Lagumdžija i predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, kako se dodaje, predložili su i argumentirali usvajanje Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici. Rezolucija osuđuje “svaki pokušaj negiranja genocida u Srebrenici i ohrabruje svaki napor da se počinioci privedu međunarodnim sudovima”. To je odredba koja poziva sve zemlje da ispune svoje obaveze prema Konvenciji UN-a o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

U pismu se napominje da rezulociju podržava sve veći broj članica UN-a, uključujući Čile, Francusku, SAD, Tursku, Jordan, Albaniju, Italiju, Lihtenštajn, Sloveniju, Novi Zeland, Irsku i Sjevernu Makedoniju, između ostalih. Također, predloženu rezoluciju podržavaju organizacije uključujući Aegis Trust i Kigali Genocide Museum, zajedno sa naučnicima za genocid u akademskim institucijama širom svijeta.

Rezolucija 

- Rezolucija bi imala veliki značaj za preživjele i porodice ne samo genocida u Srebrenici, već i za one koji su doživjeli masovne zločine širom Bosne i Hercegovine. Takva rezolucija poslala bi jasnu poruku cijelom svijetu da genocid ne može i neće proći nekažnjeno. U ovim trenutnim vremenima, takva poruka je od posebnog značaja. Također će promijeniti stav međunarodne zajednice i suprotstaviti se narativima poricanja jačanjem presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY ) - dodaje se u pismu.

BH UK Network navodi da bi rezolucija bila dio kontinuiranih napora da se donese istina i pravda onima koji su preživjeli i onima koji nisu i naglasila važnost rada MKSJ-a, Međunarodnog suda pravde i bosanskih sudova.

- Podržavajući rezoluciju, ne samo da kao zemlja prepoznajemo bol i patnju onih koji su iskusili masovna zvjerstva, već smo odlučni u našoj odgovornosti da spriječimo dalju viktimizaciju preživjelih i njihovih porodica kroz poricanje. To bi bio jasan znak naše podrške Bosni i Hercegovini u omogućavanju pomirenja i stabilnosti u regionu - dodaje se u pismu.

Pouke 

Rezolucija, koja treba da podstakne sve zemlje članice UN-a da usvoje nastavne planove i programe koji uključuju pouke iz genocida u Srebrenici, omogućila bi edukaciju budućih generacija o posljedicama i prevenciji genocida. To bi bio korak ka izgradnji jačih i kohezivnijih društava za sve.

- U vrijeme kada Ujedinjeno Kraljevstvo raspravlja o Prijedlogu zakona o utvrđivanju genocida i stavlja privremenu odluku o genocidu u ruke viših sudova ovdje, bilo bi pogrešno ignorirati presudu međunarodnog suda koji je ne samo utvrdio nego i pravno utvrdio činjenicu genocida. u Srebrenici i procesuirao počinioce. Trenutno je Ujedinjeno Kraljevstvo jedina zemlja izvan Bosne koja službeno obilježava Dan sjećanja na Srebrenicu i kao predstavnici bosanske dijaspore u Ujedinjenom Kraljevstvu pozivamo Vladu da bude kosponzor ove rezolucije – navode iz BH UK Network.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.