FARMA II

Oljelund: Švedska nastavlja s podrškom razvoju poljoprivrede u BiH

Fena
13.06.2018 17:15

Generalni direktor za međunarodni razvoj pri ministarstvu vanjskih poslova Švedske Johanes Oljelund (Johannes), u okviru svoje posjete Bosni i Hercegovini, susreo se s poljoprivrednim proizvođačima te razgovarao o realizaciji podrške koju Švedska realizira kroz partnerski USAID/Sweden Projekt razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II). 

U Hrasnici je posjetio kompaniju "Herbos Natura", koja se bavi otkupom i preradom ljekovitog bilja, gljiva i malina, s fokusom na saradnju s lokalnim kooperantima u regiji srednje i istočne Bosne. Kompanija sarađuje s više od hiljadu kooperanata, a sav otkup izvozi u zemlje Evropske unije i Švicarske.

USAID/Sweden FARMA II Projekt podržao je tu kompaniju kroz sufinansiranje tunela za zamrzavanje, osigurao učešće na međunarodnom sajmu u Evropi, te kroz drugu tehničku podršku podržao razvoj ukupnih kapaciteta kompanije.

Oljelund je rekao da Švedska ostaje posvećena podršci razvoja poljoprivrede u BiH, te da nastoje osigurati da lokalni proizvođači budu konkurentni na evropskom tržištu, unaprijede kapacitete i proizvodne tehnologije i istovremeno osiguraju ruralni razvoj i utječu na veću uključenost žena u poduzetništvu.

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas u Hrasnici i Visokom imao priliku vidjeti konkretne primjere saradnje i potpore ka lokalnom razvoju koji doprinosi stvaranju novih radnih mjesta i šalje pozitivne poruke - kazao je Oljelund.

Prilikom posjete zadruzi BIOS u Visokom Oljelund je imao priliku saznati više o ulaganjima u proizvodnji plastenika i sistema za navodnjavanje, ali i o izazovima uspostavljanja farme pilića u Srebrenici koja je također podržana nabavkom solarnih panela i radne mašine. Ta podrška je pored jačanja energetske efikasnosti omogućila i bolju produktivnost same kompanije.

- Zadruga BIOS je pružila podršku brojnim lokalnim proizvođačima i zemljoradnicima, te iz godine u godinu širi svoje djelovanje otvarajući nova radna mjesta kako ovdje u Visokom, tako i u drugim zajednicama. Poljoprivreda može biti temelj ekonomskog razvoja te izvor novih radnih mjesta - zaključio je Oljelund.

Projekt USAID/Sweden FARMA II nastavlja raditi na podršci poljoprivrednim proizvođačima u Bosni i Hercegovini, a sarađuje i s domaćim institucijama na ostvarivanju reformi važećeg zakonodavstva koje će olakšati rad poljoprivrednim proizvođačima i osigurati im lakši pristup evropskom tržištu, saopćeno je.  

NA VRH