RAZGOVOR

Martin Pamer: Ne znam za planove da BiH postane migrantski centar

Pamer: Želimo i da BiH napreduje

Piše: S. NUMANOVIĆ

20.6.2018

Među šest prioriteta Austrije u predsjedavanju Evropskom unijom napredak zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji je na trećem mjestu. Uz migrantsku krizu, Balkan je tako dvostruko zastupljen na agendi Austrije u ovoj poziciji.  

Ona počinje predsjedavati EU od 1. jula i na toj poziciji će biti do 31. decembra ove godine.

Korak naprijed

Martin Pamer (Pammer), ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini, u razgovoru za “Dnevni avaz” ističe, između ostalog, da je želja zvaničnog Beča da se u narednih šest mjeseci napravi barem jedan iskorak na putu šest država ovog regiona prema EU.

- Bosnu i Hercegovinu očekuje set dodatnih pitanja, koji još nije stigao iz Brisela. Voljeli bismo da odgovaranje na njih bude brže te da i taj proces bude kvalitetno urađen – kaže Pamer.

Dodaje i da zvanični Beč želi da se predstojeći izbori provedu u skladu s demokratskim principima, presudom Ustavnog suda BiH te da se vlast formira nakon glasanja 7. oktobra.

On najavljuje da će se unutar EU intenzivno razgovarati o Balkanu te da će se ministri vanjskih poslova šest zapadnobalkanskih država narednog mjeseca susresti sa svojim kolegama iz 28 država EU na neformalnim razgovorima.

Ambasador Pamer istaknuo je i da je u medijima pročitao da se zagovara da BiH bude neka vrsta “sabirnog centra” za migrante.

- Nemam informaciju da bi BiH trebala postati sabirni centar za migrante – kaže on.

Upozorava da je pitanje migranata vrlo kompleksno i da zahtijeva odgovor više država, a ne samo jedne. Pamer dodaje i da smatra da će ono biti tema još bar dvije decenije.

Austrijski ambasador ističe i da se postavlja pitanje gdje je efektivna granica za migrante.

Netačne informacije

Upitan je li Austrija dobila zahtjev EUFOR-a za pojačanje, on odgovara potvrdno. Precizira i da se zahtjev razmatra.

- U toku su razgovori o slanju novih vojnika za EUFOR. To što su mediji objavili u vezi s dolaskom britanskih 40 vojnika, nije tačno. Tačno je da čelništvo EUFOR-a već duže vrijeme nastoji pojačati strukture ove vojne misije. Smatram da je to nastojanje utemeljeno.

Austrija ima veliko učešće u EUFOR-u i naša vlada dobila je zahtjev za slanje dodatnih vojnika u tu mirovnu misiju. Postoji i volja da se pozitivno odgovori, ali odluka nije donesena – izjavio je ambasador Pamer.

Nema promjena granica

- Za Austriju, BiH je suverena jedinstvena država, čija je unutrašnja struktura definirana njenim Ustavom i, kao takva, BiH se kreće ka EU s krajnjim ciljem da postane njena članica.

Unutrašnje uređenje pitanje je za BiH i njene građane.

Nije mi poznato da bilo koja zemlja EU čak i razmišlja ili da bi bila blizu tome da se granice u regionu i BiH mijenjaju ili da ide u secesiju. O tome se ni ne razmišlja, a kamoli da bi to neko podržao – naglašava naš sagovornik. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.