SAZNAJEMO

Ukinuto rješenje Suda BiH, Grubeša odlučuje o Mamiću!

M. AŠČIĆ

23.6.2018

Vanraspravno vijeće Suda BiH (KV) ukinulo je prije nekoliko dana prvostepeno rješenje Suda BiH kojim se odbija zahtjev da se Zdravko Mamić, savjetnik Nogometnog kluba Dinamo, izruči Hrvatskoj, u kojoj je početkom juna nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora, saznaje “Dnevni avaz”.

Ista stvar

Prema informacijama “Avaza”, o izručenju Mamića, koji je prije 15 dana “pobjegao” u BiH, sada će odlučivati članovi Vanpretresnog vijeće Suda BiH, a na osnovu žalbe Tužilaštva BiH, koje je u pritužbi navelo da sudija za prethodno saslušanje Tatjana Kosović, kao sudija pojedinac, nije mogla o tome odlučiti.

To znači da će članovi Vanpretresnog vijeća, nakon što donesu odluku po zahtjevu pravosuđa Hrvatske, informirati Ministarstvo pravde BiH s obzirom na potjernicu Županijskog suda u Osijeku, a konačnu odluku hoće li BiH Mamića ipak izručiti Hrvatskoj donijet će bh. ministar pravde Josip Grubeša.


Zdravko Rajić, Mamićev advokat, potvrdio je za “Dnevni avaz” ovu informaciju. On, pak, tvrdi da je ovdje riječ o preinačenju  prvostepenog rješenje Suda BiH i pukoj proceduri, koja je u “suštini ista stvar”.

- Sada će se odlučivati po prijemu molbe Ministarstva pravde Hrvatske za izručenjem Mamića Hrvatskoj, ali ja za sada ne znam da li je ta molba i stigla. Mislim da, u suštini, od toga nema ništa jer je ovdje sve jasno - kaže Rajić.

Mamića je, podsjećamo, prije sedam dana privela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u prostorije Pritvorske jedinice Suda BiH, ali je, nakon što je odbijen zahtjev za izručenjem, on pušten na slobodu.

Zvaničan zahtjev

Ovaj bivši čelnik Dinama dan prije presude u Osijeku prešao je granicu BiH i smjestio se u Međugorju, a s obzirom na to da je državljanin BiH, uživa i zaštitu naše države. No, bez obzira na to, za Mamićem je raspisana potjernica, a Ministarstvo pravde Hrvatske zvanično je prije nekoliko dana zatražilo njegovo izručenje.

Šta piše u Ugovoru

Obrazlažući rješenje o odbijanju izručenja, Sud BiH pojasnio je prije sedam dana da su krivičnopravne radnje koje čine obilježja krivičnog djela, za koje se Mamić potražuje i za koje je nepravosnažno osuđen, počinjene prije potpisivanja Ugovora između dvije države o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Bosna i Hercegovina ima potpisan Ugovor o izručenju s Hrvatskom, koji je potpisan 28. novembra 2012. godine, a stupio je na snagu 6. marta 2014. Mamić se tereti za krivična djela iz 2008. i 2009. godine, što se sporazumom ne tretira.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.