BIH

Iz Ministarstva pravde stigla zvanična potvrda: Tvrde da će se Grubeša u slučaju "Mamić" voditi odlukom Suda

Grubeša: Ministar pravde BiH / Mamić: Čeka novu odluku

Piše: M. Aš.

25.6.2018

Ministarstvo pravde BiH zaprimilo je zvaničan zahtjev Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za izručenje savjetnika zagrebačkog nogometnog kluba "Dinamo" Zdravka Mamića ovoj državi, u kojoj je nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora. 

Ovu informaciju potvrdila je jučer za „Dnevni avaz“ Stanislava Marić, portparol Ministarstva pravde BiH.

Zahtjev je upućen nakon što je Sud BiH ranije obustavio postupak izručenja Mamića prema raspisanoj potjernici, ali će sada po njemu, nakon što je ukinuto prvostepeno rješenje Suda BiH, raspravljati Vanpretresno vijeće ove pravosudne institucije i o svemu informirati ministra pravde Josipa Grubešu, koji će donijeti i konačnu odluku.

No, Marić kaže da Ministarstvo pravde BiH nema zvanično saznanje o odluci Suda BiH kojim ukida ranije doneseno rješenje, niti im je ikad zvanično dostavljeno.

- Ministarstvo pravosuđa Hrvatske jeste uputilo zvaničan zahtjev za izručenje Mamića, o kojem će tek sada odlučivati Sud BiH u zakonom propisanoj proceduri. Sud BiH će cijeniti da li su, s obzirom na dokumentaciju dostavljenu uz zahtjev, ispunjene pretpostavke za izručenje potraživane osobe. Tačno je da konačnu odluku o izručenju prema važećim propisima donosi ministar pravde BiH, ali se uvijek vodi odlukom Suda BiH - rekla nam je Marić, potvrdivši tako informacije koje je „Avaz“ ekskluzivno objavio prije dva dana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.