BIH

Službi za poslove sa strancima BiH za sedam dana prijavljeno 615 ilegalnih migranata

Sa sjednice Vijeća ministara ( M. Kadrić)

Fena

25.6.2018

Službi za poslove sa strancima od 14. do 21. juna prijavljeno je 615 nezakonitih migranata, od kojih je namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH iskazalo 467 osoba, ali nijedna nije podnijela zahtjev za azil, navodi se u Informaciji o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata, koju je razmatralo Vijeće ministara.

Na teritoriji BiH, prema raspoloživim podacima, u prvih šest mjeseci Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 7.128 nezakonitih migranata, ističe se u ovoj informaciji i dodaje da je namjeru za podnošenje zahtjeva za azili u BiH u istom periodu, odnosno od 1.januara do 21. juna, iskazalo 6.354 osobe, dok je 611 osoba podnijelo zahtjev za azil.

U Informaciji koju je sačinilo Ministarstvo sigurnosti ističe se da se BiH  u zadnjem kvartalu prošle godine, a posebno u ovoj godini, suočila sa značajnim porastom nezakonitih migracija preko svoje teritorije. 

Značajan broj stranih državljana boravi na otvorenim javnim površinama i objektima neuslovnim za stanovanje, tako da su se pojavili i humanitarni i sigurnosi problemi u ovoj oblasti, upozorava se u informaciji.

Ministarstvo sigurnosti BiH je, u saradnji s nadležnim institucijama, izradilo Informaciju s Akcijskim planom hitnih mjera koje se trebaju hitno preduzeti, s fokusom na nezakonite migrante i propusnost granice prije svega s istočnim susjedima BiH.

Akcijski plan hitnih mjera sadrži pet prioriteta, 17 mjera i 73 aktivnosti.

Prioriteti BiH u oblasti migracija i azila, između ostalog, odnose se na jačanje Granične policije BiH u svrhu bolje kontrole granice, a u cilju sprečavanja nezakonitih ulazaka na teritoriju BiH, jačanje kapaciteta Službe za poslove sa strancima i Sektora za migracije Ministarstva sigurnosti u cilju veće efikasnosti u borbi protiv nezakonitih migracija, jačanje kapaciteta u području azila i intenziviranje borbe protiv krijumčarenja migranata.

Koordinaciono tijelo za pitanja migracija-Operativni štab za pitanja migracija u BiH usvojio je na prošlosedmičnom sastanku zaključak u kome se navodi da Međunarodna organizacija za migracije /IOM/ planira osigurati dio neutrošenih sredstava iz regionalnog IPA projekta koji realizuju s FRONTEKS-om kako bi bili finansirani troškovi za angažman pripadnika MUP-a Republike Srpske koji će asistirati Graničnoj policiji BiH na zaštiti granice.

Ukoliko ova sredstva budu odobrena, moći će se pokriti troškovi za dva naredna mjeseca - oko 110.000 KM, te će IOM u tom slučaju prebacivati sredstva direktno pravnim osobama za naknadu troškova smještaja i ishrane policajaca.

Prema procjenama nadležnih iz Službe za poslove sa strancima, a ista zapažanja je iznio i predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, među migrantima na području Unsko-sanskog kantona postoji određen broj osoba koje predstavljaju prijetnju za javni red, te je za njih potrebno donijeti rješenja o protjerivanju i izolovati ih u Imigracijski centar Službe za poslove sa strancima.

Predstavnici IOM-a izvršili su pregled postojećih kapaciteta na lokaciji Ušivak te ustanovili da bi za potpuno stavljanje objekata u funkciju bilo potrebno najmanje 40 dana, te da IOM može osigurati, putem Evropske razvojne banke novac za kontejnere za smještaj migranata i druge režijske operativne troškove poput ishrane, neprehrambenih troškova, higijene, čišćenje, kao i troškove primarne zdravstvene zaštite.

Sektor za imigraciju Ministarstva sigurnosti BiH poslat će zahtjev Federalnoj upravi Civilne zaštite da bi se osigurali šatori, tuševi, sanitarni kontejneri i druga neophodna oprema za stavljanje u funkciju objekta na lokaciji Ušivak.

Koordinaciono tijelo za pitanja migracija u BiH smatra da bolničko liječenje i zdravstvene usluge za migrante izvan primarne zdravstvene zaštite nisu osigurane u budžetu institucija BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.