BIH

Mjesto šefa Sektora za bilateralne odnose rezervirano Ahmetu Haliloviću

Piše: S. D.

25.6.2018

U Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH proteklog petka zatvoren je interni oglas za popunjavanje pozicije pomoćnika ministra u Sektoru za bilateralne odnose. Naš izvor iz MVP-a otkriva da je i ovaj put procedura samo formalno provedena i da se već odranije zna ime službenika koji će zasjesti u ovu fotelju.  

- Svi već znaju da je to mjesto rezervirano za Ahmeta Halilovića, bivšeg šefa Odsjeka informacionih tehnologija u MVP-U, a koji je trenutno vršilac dužnosti pomoćnika ministra Igora Crnatka - kaže naš izvor.

Blizak SDA 

Halilović je inače kadar blizak predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, aktuelnom predsjedavajućem Predsjedništva BiH. Na Izetbegovićev prijedlog Halilović je u prošlom mandatu i imenovan za ambasadora u Holandiji. Sada, navodi dalje naš izvor, kada se Izetbegoviću bliži kraj drugog mandata, vrijeme do izbora koristi za uhljebljenje kadrova SDA na što više pozicija.

Da je Halilović ključna osoba od povjerenja Bakira Izetbegovića ilustrira i primjer da je on jedan od rijetkih koji su još 2016. godine znali za obavijest iz Međunarodnog suda pravde da Sakib Softić ne može zastupati BiH u reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije, ali da je to prešutio.

 Startna plaća oko 2.000 KM  

Halilović dolazi na funkciju koju je ranije obnašao Amer Kapetanović, a koji je napustio MVP i sada je šef Političkog odjela Vijeća za regionalnu saradnju. Početna plaća koju će Halilović imati na novoj poziciji, bez toplog obroka i drugih naknada, iznosi oko 2.000 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.