ISTRAŽUJEMO

Najtraženiji letovi za Istanbul, Dubai, Kuvajt, Oman, London

Piše: A. NUHANOVIĆ – E. HALIMIĆ

25.6.2018

Na više od 30 destinacija širom svijeta moguće je direktno putovati sa četiri međunarodna aerodroma u Bosni i Hercegovini. „Avaz“ je istražio ponude, cijene i pogodnosti koje pružaju bh. aerodromi Sarajevo, Tuzla, Mostar i Banja Luka.

Sanja Bagarić-Arnaut, stručna saradnica za odnose s javnošću Međunarodnog aerodroma Sarajevo, za „Avaz“ je kazala da operiraju s blizu 20 aviokompanija koje glavni grad BiH povezuju s otprilike isto toliko destinacija.

Različite cijene

Među njima su Zagreb, Beč, Istanbul, Doha, Štokholm, Minhen, Dubai, Keln, Cirih, Beograd, Ljubljana, Budimpešta, Antalija, Kopenhagen, Kuvajt, Rijad, Šarž, Štutgart... U ljetnim mjesecima uveden je i veliki broj čarter-letova, posebno prema ljetovalištima u Turskoj.

U prošloj godini najviše se iz Sarajeva putovalo u Kuvajt, Oman, London, Cirih, Frankfurt, Amsterdam, Pariz, Kopenhagen, Istanbul, Ankaru i Bahrein.

- Na liniji Istanbul, za koju uvjerljivo vlada najveći interes, trenutno lete dvije aviokompanije nekoliko puta dnevno. Često korištena destinacija je i Dubai, prema kojem i do tri puta dnevno lete aviokompanije „Fly Dubai“ i „Air Arabia“, dok za Beč, Zagreb i Minhen postoje svakodnevni letovi do dva puta dnevno – pojašnjava Bagarić–Arnaut.

Otkriva i da najjeftinije karte ima „Wizz Air“, koji za Budimpeštu nudi cijene već od 40 KM u jednom pravcu.

- Povoljnije karte posebno izvan sezone nude i „Eurowings“, „Pegasus“, ali i ostali avioprijevoznici često imaju promotivne cijene - istakla je Bagarić-Arnaut.

Da bh. tržište u aviosaobraćaju više nije tako minijaturno pokazuju brojke da je prošle godine Sarajevski aerodrom zabilježio 957.969 putnika, što je za 14 posto više u odnosu na godinu ranije. Inače, Terminal B je projektiran za promet od milion putnika godišnje, što bi, kako navodi Bagarić–Arnaut, do kraja 2018. trebalo biti dosegnuto.

- Ljetna sezona je tek pred nama, u kojoj će, sigurni smo, biti zabilježeni novi rekordi – kaže Bagarić–Arnaut i najavljuje da su određene aviokompanije najavile povećanje broja letova, poput „Qatar Airwaysa“,

 Tuzla i Mostar

Aerodrom Tuzla operira na 15 destinacija s dva do četiri leta sedmično po destinaciji, zavisno od interesa putnika na destinacijama. Cijene određuju operateri, a mnogi u ponudi imaju popularne letove od 19,90 eura.

Selma Mešić, sekretar-administrator u uredu direktora, ističe da je broj putnika povećan. Broj prevezenih putnika u prošloj godini bio je 535.596, dok su u ovoj godini zaključno sa 17. junom imali 249.174 korisnika. Tuzlanski aerodrom će nakon završetka radova moći pružiti uslugu za 700.000 putnika.

Nakon duge faze mirovanja i Mostarski aerodrom odnedavno se može pohvaliti s nekoliko novih aviolinija. Aviokompanija „Eurowings“ povezala je Mostar letovima s njemačkim Diseldorfom i Štutgartom dva puta sedmično. Cijena jednosmjernog leta je od 39,99 eura.

Ove godine hrvatski avioprijevoznik „Croatia Airlines“ uvela je direktne aviolinije iz Mostara za Zagreb. Nakon uspostavljanja redovnih aviolinija za Zagreb i Štutgart, Mostar je povezan čarter-linijom s jordanskom prijestonicom Aman.

 Tri nove rute iz Banja Luke

S Međunarodnog aerodroma u manjem bh. entitetu postoji redovna linija Banja Luka – Beograd - Banja Luka pet puta sedmično, a prijevoznik je „Air Serbia“. U toku ljetne sezone čarter-letovi uvedeni su za Tursku, tačnije za Antaliju, putem „Kontiki Travela“. Cijene karata određuje avioprijevoznik i kreću se od najmanje 62 KM u jednom pravcu ili 109 KM za povratnu kartu Banja Luka – Beograd - Banja Luka.

Jedna od najznačajnijih vijesti za ovaj aerodrom je početak letova najveće niskotarifne kompanije „Ryanair“ na tri nove rute: Brisel, Memingen i Štokholm od oktobra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.