BIH

Izbori u Mostaru tek 2020. godine?!

M. Sm.

26.6.2018

Članovi Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope (VE) danas su u vezi s razmatranjem mogućih rješenja za Mostar u ovom gradu održali razgovore s predstavnicima političkih stranaka i nevladinih organizacija.

Oni su na pres-konferenciji nakon sastanaka iznijeli stav o tome kako smatraju da je u potpunosti neprihvatljivo da za građane Mostara već deset godina ne postoji pravi oblik demokratije u njihovom gradu.

Iako su ocijenili da su po pitanju rješavanja političke krize u Mostaru, odnosno, činjenice da u ovom gradu lokalni izbori nisu održani 10 godina, načinjeni određeni pomaci, ipak, kako su naveli, ti su koraci prilično spori i teški.

Stjuart Dikson (Stewart Dickson), jedan od članova Kongresa, kazao je da je do napretka između političkih stranaka došlo zbog određenog pritiska međunarodne zajednice i njene uključenosti u taj proces.


- Spremni smo podržati sve one koji žele razriješiti pat-poziciju, odnosno, one koji žele da se izbori u Mostaru održe 2020. godine. Sama činjenica da je osnovana grupa za Mostar pokazuje kolika je naša predanost i uključenost u rješavanje situacije u Mostaru - kazao je Dikson.

Upitani o tome zašto su kao godinu održavanja izbora u gradu na Neretvi naveli 2020., s obzirom na to da se posljednji razgovori političkih stranaka u Mostaru vode s ciljem održavanja izbora u ovoj godini, njihov ekspert Jens Volk (Woelk) je rekao da su tokom sastanka s predstavnicima Centralne izborne komisije (CIK) BiH razumjeli da se Izborni zakon i propisi vezani za izbore, što je, inače, kazao je i praksa članica VE, ne mijenjaju šest mjeseci prije izbora.

- Kako smo shvatili, rok je prošao u petom mjesecu, tako da bi se izbori u Mostaru mogli održati u slučaju hitne situacije, pa su potrebni prijevremeni izbori, a to je složena procedura. Ukoliko bi postojala jaka opća politička volja, možda bi se izbori mogli održati, međutim, mislimo da je to preoptimistično i zbog toga smo rekli 2020. godine - kazao je Volk.

Ipak, dodao je da će razmotriti i provjeriti sve informacije koje su dobili tokom posjete BiH.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.