UPOZORENJA

Fazlić: Očajni smo, bojimo se da ne padne mrtva glava!

Fazlić: Kada je problem cijele države, što ga ne rješavaju

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

27.6.2018

Nadležne državne institucije dobile su rok gradskih vlasti Bihaća od sedam dana da počnu rješavati problem s migrantima u gradu na Uni, a u protivnom, Bišćani dolaze na proteste u Sarajevo.  

Potvrdio je ovo za „Dnevni avaz“ gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić. On kaže da je sramotno da je Grad Bihać prepušten sam sebi kada je u pitanju rješavanja problema koje imaju sa svakodnevnim priljevom migranata.

Vlada strah

- Državne institucije nisu učinile apsolutno ništa da nam pomognu. Naše su ulice preplavljene ljudima za koje ne znamo ni ko su ni šta su. Mi smo već u stanju nekakvog očaja. Uporno to ponavljam, ali niko nas ne želi čuti. Zato ćemo sačekati sedam dana i, ako se ništa ne počne rješavati, dolazimo u Sarajevo i otvoreno kažem, vršit ćemo pritisak da nadležni konačno počnu raditi svoj posao – kaže Fazlić.

On ističe da je u Bihaću u ovom trenutku najmanje 1.500 migranata te da je za Bajram podijeljeno više od 1.050 obroka migrantima, što govori o njihovom broju u tom gradu. Većina migranata mahom boravi na otvorenom, na ulicama, u parkovima... Na tim javnim površinama oni lože vatru, peru veš, a Fazlić kaže da mora priznati da zbog toga što se ne zna ni ko su ti ljudi, u gradu vlada i atmosfera nesigurnosti, pa čak i straha.

Na sve ove probleme, kaže Fazlić, on te nadležni zvaničnici USK ukazali su na sastanku u Sarajevu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću (SDA), premijeru FBiH Fadilu Novaliću (SDA) te državnim ministrima sigurnosti i ljudskih prava i izbjeglica Draganu Mektiću (SDS) i Semihi Borovac (SDA).

Trpimo štetu

- Njihov odgovor na sve to bio je da je „to problem cijele države“. Pitao sam, kad je to problem države i kad su migracije u nadležnosti države, zašto se onda niko ne bavi time - pita se Fazlić.

Kaže da im je prije mjesec u Sarajevu obećano da „u ponedjeljak“ dolaze nadležni za „Agrokomerc“ da razmotre tu lokaciju kao mogući migrantski centar, ali do danas se nisu pojavili. 

- Iskreno, bojim se da situacija ne eskalira. Strahujem da ne dođe do toga da ovdje neko nekoga dirne, past će mrtva glava i onda je gotovo. A mi ćemo se ubjeđivati ko je kriv. Zato ćemo se, ako i ovaj posljednji vapaj i apeli ne budu imali odjeka kod nadležnih, zaputiti u Sarajevo - najavljuje Fazlić.

Termokamere i oprema  

Fazlić kaže da je razočaran saznanjem da je ministar Mektić tek jučer pokrenuo priču o nabavci termokamera i druge opreme za otkrivanje ilegalnih migranata na granici.

- Pa, to je davno trebalo učiniti, ne tek sada. Bojim se da uz ovakav odnos vlasti svi migranti iz Grčke i Srbije ne dođu u BiH – navodi Fazlić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.