BIH

Salkić: Bosanski jezik je pobijedio one koji su ga negirali, pa će i ovu vlast RS

Ramiz Salkić

Fena

29.6.2018

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić pozvao je danas vlasti u ovom entitetu da prestanu s negiranjem bosanskog jezika te diskriminacijom bošnjačke djece kojoj nije omogućeno izučavanje tog jezika u školama.

Također, pozvao je vlasti u ovom bh. entitetu da odustanu od namjere da se napravi zajednički plan i program sa Srbijom.

- To je jedan novi vid agresije na BiH i produbit će ionako veliki jaz u obrazovnom procesu u ovom dijelu BiH - podsjetio je Salkić i istaknuo da je bosanski jezik priznat u svim sistemima obrazovanja bivše Jugoslavije, ali da postoji negiranje na manjem prostoru BiH. 

''Kroz historiju bosanski jezik je pobijedio sve one koji su ga negirali. Preživjet ćemo i ovu vlast i vrijeme mi, Bošnjaci, bosanski jezik i BiH'', ukazao je Salkić.

Direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu Alen Kalajdžija rekao je da je bosanski jezik društvena, politička i lingvistička činjenica.

- Bosanski jezik je priznat u svim zemljama bivše Jugoslavije. U Makedoniji se uči kroz redovnu nastavu, na Kosovu se u nekoliko općina tretira kao jedan od službenih jezika manjinskih naroda, u Crnoj Gori se u okviru predmeta Srpski, hrvatski, crnogorski jezik uči i bosanski, u Hrvatskoj će od ove godine početi uvođenje bosanskog jezika kao predmeta, u Srbiji je već više od 100 udžbenika odštampano na bosanskom jeziku - naglasio je Kalajdžija.

Ovaj skup, koji je u Banjoj Luci organizirao Ured potpredsjednika bh. entiteta RS Ramiza Salkića, u saradnji s Institutom za jezik Univerziteta u Sarajevu i Bosanskom medijskom grupom, treba poslati poruku i srpskim vlastima u RS koje ne priznaju bosanski jezik.

- Morat će se realizirati nešto što je društvena i historijska činjenica i službeni jezik BiH, za koji se izjasnilo 53 posto stanovništva - naglasio je on, ističući da je neophodno njegovati jezičku toleranciju i pozitivne jezičke i kulturološke vrijednosti.

Na ovom skupu učestvuju jezički stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i zemalja bivše Jugoslavije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.