ZLOUPOTREBE

''Ajvatovica'' uglavnom prolazi bez političara: U Pruscu se uoči izbora ponovo ukazao vrh SDA

Izetbegović i Džaferović na ovogodišnjoj „Ajvatovici“ ubiru političke poene ( B. Mahmić)

S. DEGIRMENDŽIĆ

3.7.2018

Na završnoj manifestaciji „Dani Ajvatovice“ u nedjelju u Pruscu ukazala se cijela svita zvaničnika SDA, predvođena Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH, i Šefikom Džaferovićem, kandidatom SDA za člana Predsjedništva BiH. Ne bi u ovom pohodu najvećem dovištu muslimana u ovom dijelu Evrope bilo ništa čudno da ovaj dvojac, a i ostali visoki zvaničnici SDA, njeguju tradiciju prisustva centralnoj svečanosti „Dana Ajvatovice“. 

Stranački vrh

No, to nije tako. U posljednjem desetljeću rijetko je prisustvo visokih zvaničnika SDA ovoj manifestaciji posljednjeg dana, kada se okupi i najveći broj vjernika iz cijele BiH i svijeta. Izuzetak su izborne godine.

A o tome jesu li opći ili lokalni izbori ovisi i to hoće li se “običnim“ vjernicima na centralnoj manifestaciji u Pruscu pridružiti neki općinski ili kantonalni zvaničnik, koji je ujedno i član SDA ili sami stranački vrh.

Tako su se posljednjih izbornih godina u Pruscu, uglavnom na otvaranju „Dana Ajvatovice“, smjenjivali kadrovi SDA s nižih nivoa vlasti, a 2014. otvaranje je bilo rezervirano za Bakira Izetbegovića, koji je tada bio kandidat za člana Predsjedništva BiH.

S obzirom na to da je „Ajvatovica“ vjersko-kulturna manifestacija, s pravom se postavlja pitanje zašto je SDA prisvaja, naročito u izbornim godinama i zbog čega ovakve događaje uopće trebaju otvarati stranački kadrovi.

Vjerski osjećaji

Jasno je da je i u ovom slučaju, poput mnogih drugih, na sceni zloupotreba vjere u predizborne svrhe i pokušaj da se pojavljivanjem na manifestacijama gdje prisustvuje i po nekoliko hiljada ljudi ubere koji politički poen.

Pritom se političari iz SDA uopće ne obaziru na činjenicu da su njihove namjere prozreli i da „narod zna“ da su oni u Pruscu pred fotoaparatima i kamerama upravo zbog izbora i pokušaja da osvoje koji glas u oktobru.

No, s obzirom na to da SDA duže od dva desetljeća, u nedostatku ekonomskih programa za bolji život građana i za napredak države, u izbornim godinama igra na kartu vjerskih osjećanja birača, ne čudi što su se ove godine njeni najviši zvaničnici u Pruscu pojavili u punom sastavu.

Javni vjerski skupovi ne mogu se koristiti za stranačku promociju  

Islamska zajednica (IZ) u BiH uoči prošlih općih izbora, 2014. godine, zatražila je od svih političkih stranaka da „ne skrnave džamije i prostore IZ stranačkim i izbornim aktivnostima“ i da se „ prostori Islamske zajednice i javni vjerski skupovi ne mogu koristiti za promociju bilo koje političke stranke“.

Ovo pravilo očigledno važi za sve stranke izuzev za SDA, koja je pokušala ispromovirati svoje stranačke kandidate i na vjerskom skupu u Pruscu, što je, s obzirom na to da IZ nije povukla ovaj svoj stav iz 2014., još na snazi. I svi ga poštuju, osim SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.