AKCIJA „RANAC“

U Bihaću i Velikoj Kladuši uhapšeno pet osoba zbog krijumčarenja migranata

Avaz.ba
03.07.2018 15:52

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu realizirali su akciju kodnog naziva „Ranac“, usmjerenu protiv krijumčarenja migranata.

Kako je saopćeno iz Državne agencije za istrage i zaštitu, na osnovu Naredbe Suda Bosne i Hercegovine, izvršeni su pretresi na šest lokacija u Bihaću i Velikoj Kladuši. Akcija je izvršena uz podršku pripadnika Službe za poslove sa strancima BiH i policijskih službenika MUP-a Unsko-sanskog kantona.

- Tom prilikom pronađeni su i privremeno oduzeti sljedeći predmeti: mobilni telefoni, SIM kartice, rokovnici, razna dokumetacija. Navedeni predmeti se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela organizirani kriminal iz člana 250. KZBiH, u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje ljudima iz člana 189. KZBiH i krivičnim djelom organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata iz člana 189a. KZBiH. Na jednoj od lokacija pronađeno je sedam državljana Republike Iran, prema kojima inspektori Službe za poslove sa strancima preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti – navodi se u saopćenju iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

Po završetku pretresa uhapšeno je pet osoba nad kojima se u službenim prostorijama SIPA-e vrši kriminalistička obrada, nakon koje će tužilac odlučiti o daljnjem statusu uhapšenih.

NA VRH