AKT NA SLOBODU

Udruženje "BH novinari": Ponašanje zapovjednika Šarića je izvan okvira zakonitog postupanja

Policijska uprava Ljubuški

Fena

3.7.2018

Upravni odbor Udruženja "BH novinari" i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest Policijskoj upravi Ljubuški i njenom komandantu Tomi Šariću, zbog prijetnji novinarima, njihovog uznemiravanja i onemogućavanja da profesionalno i sigurno izvještavaju sa protesta demobiliziranih boraca, održanih u ponedjeljak na graničnom prijelazu Bijača.

Zapovjednik Tomo Šarić je pokušao zabraniti novinarima da snimaju i uzimaju izjave od učesnika protesta, te zaprijetio kako će i novinare označiti organizatorima tog skupa i odgovornima za blokadu saobraćaja u blizini graničnog prijelaza. Kako se navodi u saopćenju "BH novinara", Šarić se naročito brutalno ophodio prema novinarskoj ekipi portala 'Bljesak.info', prijeteći da će im oduzeti sav novinarski materijal, a protiv novinara podnijeti prekršajne prijave.

Upravni odbor "BH novinara" smatra kako je nedopustivo ponašanje Šarića, da ono izlazi izvan okvira zakonitog i profesionalnog postupanja policijskih službenika prema novinarima i medijima, koji imaju pravo snimati i izvještavati sa događaja od značaja za javnosti, uključujući i proteste demobiliziranih boraca.

- Istovremeno, ovaj postupak predstavlja grubi atak na slobodu izražavanja, kao i pravo na siguran i dostojanstven rad novinara, zaštićenih bh. zakonima i međunarodnim dokumentima. S tim u vezi, Upravni odbor "BH novinara" podsjeća komandanta Šarića kako se u Pravilima OSCE-a za policiju u ophođenju sa medijima izričito naglašava kako se 'policija ne može miješati ili kazniti novinara tokom obavljanja njihovih profesionalnih zadataka', kao i to da 'novinari imaju pravo fotografirati, snimiti, praviti bilješke, promatrati, raditi intervjue i/ili praviti izvještaje a da pri tom ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije' - ističe se u saopćenju.

Upravni odbor "BH novinara" zahtijeva hitno i službeno izvinjenje Policijske uprave Ljubuški svim novinarima i medijima koje je jučer neprimjereno napao Tomo Šarić, a od Ministarstva unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona traži efikasnu istragu ovog slučaja i poduzimanje zakonom propisanih sankcije prema bahatom policijskom komandantu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.