PROCESI

Nova istraga o smrti pacijenta Sabahudina Hukare

Tužilaštvo KS: Obavijestili Vidović 2. jula

M. AŠČIĆ

4.7.2018

Tužilaštvo Kantona Sarajevo prihvatilo je pritužbu advokatice Vasvije Vidović i ponovo otvorilo istragu protiv Azre Sarić zbog smrti pacijenta Sabahudina Hukare, koji je umro u decembru 2015. godine u KCUS-u zbog komplikacija nastalih nakon vađenja zuba, saznaje „Dnevni avaz“. 

Odluka tužioca 

To znači da Sarićka, koja je u noći sa 20. na 21. decembar 2015. tokom dežure obavila operaciju Hukare, koja se po njega završila kobno, za sada neće biti amnestirana od krivičnog gonjenja u ovom predmetu.

O tome je glavna tužiteljica KS Dalida Burzić zvanično obavijestila 2. jula advokaticu Vidović, navodeći da pritužba koju je Tužilaštvo KS zaprimilo 14. marta ove godine, koja je uložena na naredbu da se neće provoditi istraga od 5. marta 2018., koja odluka je donesena protiv Azre Sarić, a u vezi s operativnim materijalom MUP-a KS i Policijske uprave Centar od 23. decembra 2015., prihvaćena kao osnovana.

U obavještenju se navodi da je takva odluka donesena nakon razmatanja predmetnog spisa i pritužbe Vidović, te je stoga Ured tužioca pritužbu prihvatio kako osnovanu iz sljedećih razloga:

- Naime, nakon brižljive analize cijelog spisa, odluke postupajuće tužiteljice i navoda Vaše pritužbe, ocjenjeno je da je Vaša pritužba prihvaćena kao osnovana, a da je odluka postupajuće tužiteljice nerazumljiva, proturječna sama sebi i nepravilna, stoga će predmet biti vraćen istoj, u dalji rad, na ponovno odlučivanje i donošenje pravilne i zakonite odluke, o kojoj ćete biti uredno obaviješteni – navodi se u odgovoru tužiteljice Burzić.

Odbrana Fahrudina Radončića, ali i sam predsjednik SBB-a, tokom sudskog postupka u Sudu BiH, u kojem su prvostepeno oslobođeni, upozoravali su da je Sarićka u KCUS-u bila ilegalac i da ni pod kojim uvjetima nije smjela dežurati na Maksilofacijalnoj klinici KCUS-a.

Naštetili sebi

No, ovakvoj odluci Tužilaštva KS da ponovo otvori istragu protiv Azre Sarić doprinijeli su, ustvari, materijalni dokazi Tužilaštva BiH uloženi na suđenju Radončiću, kojima je Državno tužilaštvo naštetilo samo sebi.

Oni su predali Sudu BiH spisak specijalizanata, a zaboravili provjeriti ima li na spisku Sarićke, koje, kako se ispostavilo, nije bilo. Uz to, svjedočio je i Rusmir Mesihović, bivši generalni direktor KCUS-a, koji je precizno rekao u Sudu da Sarić nije smjela pružati nikakvu pomoć pacijentu na samostalan način i da je to bilo zabranjeno zakonom i internim procedurama.

Sve je to poslužilo advokatici da ukaže Tužilaštvu KS na ove nove okolnosti, koje je i promijenilo svoju odluku da ne odustane od krivičnog gonjenja Sarićke.

Na šta je ukazivala Radončićeva odbrana 

Radončićeva odbrana sve je vrijeme tokom suđenja tvrdila da se Sarićka našla u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu i da je imala motiv da svjedoči protiv Radončića i drugih, jer je kao ilegalac, bez riješenog statusa i ugovora, obavila kobnu intervenciju nad Hukarom i tražila jednu vrstu zaštite.

To je ukazao i Radončić tokom sudskog procesa. On je nakon ulaganja materijalnih dokaza Tužilaštva BiH, među kojima je bio spisak svih specijalizanata na 120 stranica, u obraćanju Sudu BiH 21. marta ove godine kazao:

- Želio bih ukazati na jednu frapantnu činjenicu. Na spisku specijalizanata maksilofacijalne hirurgije uopće nema imena gospođice Azre Sarić. To znači da je ona sve vrijeme svoje specijalizacije bila ilegalac, nema je u dokumentima i to je razlog zašto je posredno od mene, ali i drugih, tražila pomoć da legalizuje svoj status specijaliste. Ona je invazivnu intervenciju obavila kao civil, odnosno kao neko ko je došao s ulice i obukao ljekarski mantil.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.