Protiv Milorada Obradovića Stivena podignuta optužnica za zločin u Prijedoru

Avaz.ba
05.07.2018 09:32

Foto: Arhiv

Milorad Obradović u četiri tačke optužnice tereti se za počinjene zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u mjestu Miska Glava, općina Prijedor. 

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Milorada Obradovića Stivena, rođenog 1967. godine u Prijedoru.

Optuženi se tereti da je u julu 1992. godine, zajedno s drugim osobama, sudjelovao u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora i okolice te da je lično i direktno sudjelovao u zarobljavanju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Miska Glava, koji su nezakonito zatočeni, mučeni i zlostavljani te nakon toga strijeljani na lokalitetu Kipe-Ljubija.

Prema prikupljenim dokazima, samo tri osobe su uspjele preživjeti strijeljanje i pobjeći s mjesta egzekucije, a među ubijenima je bilo najmanje 15 maloljetnih osoba.

Također, optuženi se tereti da je na stadionu NK Rudar, pucajući iz vatrenog oružja iz neposredne blizine, pred drugim zatočenicima, ubio trojicu zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZBiH, a navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima oko 10 svjedoka koji će iskaze dati uz mjere zaštite te prilaganjem oko 200 dokaznih materijala.

Optuženi Obradović nedavno je pravosuđu BiH izručen iz SR Njemačke.

Za navedenog optuženog predloženo je produženje mjere pritvora zbog opasnosti od bijega i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili supočinioce.

U Sudu BiH se zbog navedenog ratnog zločina vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i drugih te je predloženo spajanje postupka s ovim predmetom.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

NA VRH