BIH

Borisov: Podrška BiH na njenom putu ka EU bit će nastavljena

Sa sastanka u Sarajevu (FOTO: M. Kadrić)

Piše: E. HALIMIĆ

5.7.2018

S austrijskim premijerom Sebastianom Kurzom smo se dogovorili da će podrška BiH na evropskom putu biti nastavljena tokom predsjedavanja Austrije EU, kazao je danas premijer Bugarske Bojko Borisov, nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Naglasio je da je bitno održati pravac razvoja povezanosti kroz izgradnju i modernizaciju infrastrukture.

- Dobri odnosi na relaciji Sofija - Skoplje i historijski sporazum koji je postignut na relaciji Atina - Skoplje može biti dobar primjer za BiH. Bugarska je, također, primjer za etničku i religijsku tolerantnost i ovaj primjer bi Bosna i Hercegovina trebala slijediti - poručio je Borisov.

Dodao je da Bosna i Hercegovina nakon izbora treba odlučiti u kojem pravcu želi ići.

- Nastavit ćemo pružati punu podršku BiH na EU putu, kao i sve kolege iz Evropske unije, jer BiH može biti bastion u borbi protiv radikalnog islama - istakao je Borisov.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je ovom prilikom zahvalio Borisovu i Bugarskoj na svemu što su učinili u proteklih 25 godina, a posebno u posljednjih posljednjih šest mjeseci.

- Evropska perspektiva BiH je ključni vanjskopolitički cilj, a odmah nakon izbora ići ćemo u pravcu dobivanja kandidatskog statusa u članstvu u EU, kao i aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO - rekao je Zvizdić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.