KRIZA

Gradonačelnik Bihaća zbog migranata najavljuje moguće proteste u Sarajevu

Fena

Fena

5.7.2018

Nezadovoljni državnom strategijom u rješavanju migrantske krize na području Unsko-sanskog kantona i činjenicom da ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ni danas nije ponudio konkretna rješenja za privremeno zbrinjavanje ilegalnih migranata, odbornici i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić najavili su da će vjerovatno "morati na proteste u Sarajevo".

- Nećemo ići sutra, kako je bilo prethodno najavljeno, ali je očigledno da ćemo u dogledno vrijeme morati protestirati ispred zgrade Vijeća ministara. Jednostavno ne možemo dopustiti da problem s migrantima ide samo ''preko leđa'' građana Bihaća. Izrazito smo nezadovoljni državnom strategijom u rješavanju ovog problema i bojim se da ćemo neke stvari morati uzeti u svoje ruke - rekao je gradonačelnik Bihaća.

Također je ponovio da nije lokalna zajednica ta koja treba naći lokaciju za privremeni smještaj migranata.

- To treba uraditi država, jer širom BiH postoje adekvatne smještajne lokacije. Pomalo smo izrevoltirani ovakvim odnosom, da gotovo svi migranti moraju biti smješteni baš ovdje - dodao je Fazlić.

Politički predstavnici Grada Bihaća na sastanku su informirali ministra Mektića da će već u petak biti izdat nalog Gradskoj inspekciji, koja će tražiti od vlasnika objekta da isprazni i zatvori Dom penzionera, u kojem bez kontrole boravi više od 200 migranata.

Kako kažu, u tome imaju i podršku Vlade USK, a ukoliko bude neophodno, tražit će i asistenciju policije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.