LIČNOST SEDMICE

Ministar performansa

A. HADŽIĆ

8.7.2018

Niko jednostavnije, a ni direktnije nije razobličio višegodišnju demagogiju aktuelnog ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića kao što je to na bezuspješnim pokušajima rješavanja migrantske krize u našoj zemlji prije nekoliko dana učinio premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić. S pravom. Uz poruku da državni ministar migrantske centre ne otvara samo u Federaciji već i na prostoru RS, pa i u njegovom „rodnom Prnjavoru“, Rošić je Mektića nazvao „stand-up komičarem”. 

Podla šutnja

Nakon Rošićeve prozivke Mektić se ekspresno zaputio u Bihać i tamo, kako bi maskirao svoju odgovornost za stanje s migrantima kao i bezbroj puta do sada, održao pres-konferenciju. Bio je to, zapravo, samo još jedan u nizu toliko puta viđenih performansa u kojima Mektić ljutito zbori i još ljuće proziva, ovog puta međunarodnu zajednicu, tražeći da se, umjesto njega, drugi pobrinu za nezvane goste iz Sirije, Afganistana, Irana, Pakistana... O tome šta je on bio dužan i trebao uraditi, naravno, ni riječi.

Najveći broj migranata koji se trenutno pate po bh. parkovima, livadama, šumama i koje u životu održava humanost građana iz Federacije i rijetkih humanitarnih organizacija, u našu zemlju, što legalno, što ilegalno, ušao je iz Srbije i Hrvatske. Poznato je da ih, samo što se napiju vode u mjestima u RS koja gravitiraju uz granicu sa Srbijom, tamošnja policija ekspresno šalje na prostor FBiH.

Mektić to zna i podlo o tome šuti kako ne bi došao u situaciju da migrantima smještaj traži, naprimjer, u Zvorniku, Bijeljini... A zašto ne i u njegovom Prnjavoru, kako mu je predložio premijer Rošić.

Odavno pročitan

Da će BiH biti jedna od zemalja na migrantskoj ruti znalo se još od početka ove krize, kada je kroz Makedoniju, Srbiju i Hrvatsku prema zapadnoj Evropi dnevno prolazilo na hiljade izbjeglica. Svako ko je bar jednim okom pratio analize i izvještaje, kako strane tako i domaće, znao je i da dolazi dan kada će i BiH postati odrednica na njihovom putu prema Zapadu.

Dakle, znali su svi osim, kako vidimo, ministra Mektića, koji je mandat, umjesto na rješavanju toliko nagomilanih problema koji se tiču rada prevažnog ministarstva na čijem je čelu, a među kojima je i ovaj s migrantima, trošio, uglavnom, na svađe s političkim protivnicima, a čime je nerijetko zabavljao narod.

Potvrdilo se to i prije nekoliko dana, kada nam je, umjesto informacija o lokacijama za smještaj migranata na prostoru oba entiteta, Mektić saopćavao o čemu „potrbuške razmišlja“ davno zaboravljeni Nikola Špirić.

Ministre, pročitan si, radi posao za koji si plaćen iz poreza građana ove zemlje i prestani nam više prodavati „ono“ za bubrege!

Iz biografije 

Mektić je rođen 1956. godine u Gornjim Vijačanima kod Prnjavora. Od 2015. je ministar sigurnosti BiH. Oženjen je i ima dvoje djece. Živi u Prnjavoru, a radi u Sarajevu. U toku rata je radio kao zamjenik komandira policije u Prnjavoru, gdje je od 1995. do 1997. bio i načelnik Stanice policije.

Član je SDS-a od 1995. godine. Od 1997. do 2003. godine bio je zaposlen u obavještajnom sektoru BiH. Od 2003. do 2006. je zamjenik ministra sigurnosti, a od 2006. do 2015. direktor Službe za poslove sa strancima BiH

Za ministra sigurnosti 2015. predložio ga je SDS uz podršku HDZ-a i SDA.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.