GODIŠNJICA

Nermin Alivuković: Zašto je Srebrenica u rukama onih koji su negirali genocid?

Printscreen

Avaz.ba

11.7.2018

Nermin Alivuković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje genocida u Srebrenici, kazao je da je ovaj grad postao planetarni simbol genocida.  

- Danas nakon 23 godine svjesni smo duga koji moramo vratiti našim šehidima, ubijenim civilima. Dio duga vraćamo i na taj način što u ovom trenutku možemo reći da je Srebrenica postala planetarni simbol genocida. Malo je, pogotovo onih plemenitih, dobrih, osoba na ovom svijetu koji nisu čuli za ovaj mali gradić u kojem je na tlu Evrope, prvi put nakon Drugog svjetskog rata, počinjen genocid - genocid u Srebrenici. Svi su čuli, pročitali, vidjeli, svi znaju ko ga je počinio, svi znaju da su ključni počinioci genocida osuđeni. Četiri stoljeća je sasvim dovoljan period da se nauka pozabavi proučavanjem stotinama hiljada stranica ispisanih izjava svjedoka, bezbroj dokaznih materijala, desetinama masovnih grobnica, da pokuša proniknuti u ideologiju iz kojih je izrastao zločin. Da pokuša shvatiti porijeklo tog gena koji stvara mržnju prema nevinim ljudima - rekao je Alivuković.

Naveo je da i na tlu BiH još nije poražena ideologija iz kojih je izrastao zločin.

- Ima trenutaka kada nam se čini da smo poraženi, ali danas vam kažem, odustati nećemo. Srebreničke žrtve su naša vodilja ka cilju da pobjedimo i time učinimo da se genocid poput srebreničkog nikad, nikome i nigdje više ne ponovi. Moram biti iskren i danas reći da Srebreničani koji se vratiše na svoja ognjišta, očekujući bolje sutra, planirajući sretniju budućnost za sebe i svoju djecu, ne bez razloga itekako zabrinuti, naše porodice se još nisu konsolidirale, neke od njih su potpuno uništene. Ima toliko stvari koje nas bole i koje nas čine nesretnima, ogorčenima. Pokušavaju Srebreničani i narod ovih krajeva da pronađu smiraj za svoje najmilije, pokušavaju otkriti u kojoj se još neotkrivenoj masovnoj grobnici nalaze njihove kosti. Tribunal u Hagu, decidan u svojoj presudi, rekao je da su genocid počinili pripadnici Vojske RS i dijelova MUP-a. Dakle, oni su kao dio sistema ne samo pravili masovne grobnice nego ih kasnije nekoliko puta prekopavali pokušavajući prikriti zločin - navodi Alivuković.

Istakao je da se i danas kriju lokacije masovnih grobnica.

- Zato se danas možda moramo zapitati, je li se zlo zaista pobijedilo. Tražimo i očekujemo odgovor na pitanje, zašto je Srebrenica tako čvrsto u rukama onih koji negiraju genocid, koji glorificiraju ratne zločince, zašto ti isti koji sve čine da nam uskrate život dostojan čovjeka koji živi u 21. stoljeću imaju status ravnopravnog partnera u političkim, diplomatskim i ekonomskim odnosima sa svijetom. Dragi prijatelji, 1992. Srebrenica je trebala pomoć, svijet je ostao nijem. 1993. godine Srebrenica je trebala pomoć, Srebrenicu su razoružali. 1995. Srebrenica je vapila za pomoć, a umjesto pomoći, Srebrenica je izgubila 8.372 civila. 2018. godine Srebrenica treba pomoć, Srebrenica očekuje da se svijet konačno izjasni da kaže je li odabrao zlo ili dobro. Nama trebaju komšije, prijatelji i partneri, nama trebaju svi oni koji su spremni da zajedno gradimo budućnost i ako smo preživjeli genocid, spremni smo na suživot. Očekujem od svih bosanskohercegovačkih zvaničnika, prvenstveno onih na državnom nivou, koji mogu a i zbog svih nevinih srebreničkih žrtava imaju moralnu obavezu, da to učine da utječu da se područje u kojem je počinjen genocid tretira na specifičan način. Očekujemo od intelektualaca da tema Srebrenice bude polazna i završna tačka u njihovim naučnim radovima, od naših poduzetnika da Srebrenicu i ovaj kraj vide kao prioritet prilikom planova za investicije, a mi očekujemo da se otkriju lokacije masovnih grobnica da se uhapse preostali ratni zločinci i time s naših pleća skine dio tereta prošlosti. Znaju srebrenički Bošnjaci da su oni koji veličaju i u heroje pretvaraju ratne zločince spremni napraviti srebrenički rimejk. Srebreničani koji su danas stanovnici više od 50 zemalja svijeta, danas, 11. jula 2018. godine, 23 godine poslije srebreničkog genocida poručuju vam, nikada nećemo prestati tragati za nevino ubijenim, nikada se nećemo prestati boriti da se kazne počinioci tih zlodjela, isti ti srebreničani poručuju da ćemo čvrsto koračati ka budućnosti sa željom da postanemo dio svjetske porodice, Evropske unije i NATO saveza. Dostojanstvo i pobjedu dugujemo ubijenima, ponosni smo na činjenicu da nismo posegnuli za osvetom, da nismo organizirano činili ratne zločine, da nismo sistematski rušili tuđe bogomolje i pravili masovne grobnice. Srebreničani su okrenuti ka budućnosti, prošlost neće zaboraviti - zaključio je Alivuković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.