Zorn: Nijedan zločinac se ne treba osjećati sigurno

Avaz.ba

Visoki istražitelj njemačkog Bundeskriminalanta Klaus Zorn, u svom obraćanju, kazao je da je intervjuirano mnogo žrtava ratnih zločina, ima mnogo zabilješki o genocidu te ima jasnu sliku onoga što se zove najteži zločin. Istakao je da se prečesto poručivalo širom svijeta: „Ovi zločini se više nikad neće ponoviti“, ali stvarnost je demonstrirala suprotno.  

- Godine 1995., pedestet godina nakon Drugog svjetskog rata, masakr je počinjen u srcu Evrope, u ovom mjestu. Međunarodne institucije su zločine u Srebrenici nazvali pravim imenom - genocid – kazao je Zorn.

Kao iskusni istražitelj, policijski inspektor, govoreći o onome što je Njemačka uradila, kazao je da su od početka policija i tužioci tragali za počiniocima koji su došli, navodno, u Njemačku pokušavajući se skriti, ali da je njihov cilj da nema sigurnog utočišta i nekažnjivosti.

- Tako smo našli Duška Tadića, uhapsili i priveli Međunarodnom krivičnom sudu. U nekoliko slučajeva, nakon dugogodišnje istrage, njemački sudovi proglasili su krivim optužene za pomaganje i zločine u Doboju, Foči, Osmacima i Kotor-Varoši. Slične presude su moguće i u budućnosti jer, prema njemačkom pravu, ovi zločini ne zastarijevaju – poručio je Zorn.

Poručio je i da sse nijedan počinilac zločina koji se krije u Njemačkoj ne treba osjećati sigurnim od istrage, privođenja...

Obraćajući se majkama enklava Srebrenica i Žepa, kazao je da je istraživanje ratnih zločina i genocida i privođenje počinilaca i suđenje važna dužnost, ali je samo jedan dio.

- Posao koji ste učinili u posljednje dvije decenije, podsjećanje svijeta da ne zaboravi šta se desilo jula 1995., proslijeđivanje dokaza, organiziranje dana sjećanja, je ogroman i značajan posao. Ako bismo počeli zaboravljati žrtve, odustali bismo od njih i počinioci bi mogli pobijediti. Ali, siguran sam da vi nikada nećete stati i da ćete podsjećati buduće naraštaje o onome šta se desilo. Iako ste izgubili voljene, herojskim nastojanjem ste uspjeli oživjeti zajednicu, boriti se – naglasio je Zorn u emotivnom govoru.

Poručio je da je važno učiti djecu i buduće generacije da ne ustraju u mržnji prema djeci „s druge strane“.

- Živjeti u miru, učiti o historiji, ne zaboraviti žrtve i ako je moguće oprostiti, ključni su, ako želimo spriječiti da se zločini ponove – istakao je Zorn.

NA VRH

Podijeli članak na