SARAJEVO

Nakon žalbe: Ismet Gavrankapetanović treba biti vraćen na katedru Medicinskog fakulteta

Dr. Gavrankapetanović: Zvanje redovnog profesora

A. NUHANOVIĆ

13.7.2018

Prema rješenju Upravnog odbora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, koji je početkom godine “izbačen” iz nastavnog procesa, treba biti vraćen u ovu visokoobrazovnu ustanovu! 

Kako nam je potvrđeno, Upravni odbor Medicinskog fakulteta sačinio je ovakav prijedlog uvidom u raspoloživu dokumentaciju nakon što je Gavrankapetanović uložio žalbu na ovakvu odluku Uprave Fakulteta.

Borba za prava

- Utvrđuje se nezakonit prestanak ugovora dr. Gavrankapetanoviću o radu od 5. januara 2018. godine, donesen od strane dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Poslodavcu se nalaže da sa prof. dr. Gavrankapetanovićem zaključi ugovor o radu na neodređeno vrijeme, s nepunim radnim vremenom, u skladu s izborom u zvanje redovnog profesora na naučnu oblast Hirurgija, predmet Ortopedija – navodi se u prijedlogu rješenja Upravnog odbora.

Prijedlogom rješenja Upravnog odbora tako se poništava rješenje o prestanku ugovora o radu, koje je 5. januara donijela dekanesa Medicinskog fakulteta Semra Čavaljuga, te se navodi da se prihvata prigovor dr. Gavrankapetanovića na navedeno rješenje.

Rješenje o prestanku radnog odnosa dr. Gavrankapetanoviću uručeno je 20. aprila, zbog čega je odmah odlučio da se pravnim putem bori za svoja prava.


Faksimil prijedloga Upravnog odbora Medicinskog fakulteta, koji će zasjedati 17. jula

Doktor Gavrankapetanović je, naime, na Medicinskom fakultetu dobio otkaz nakon što je prekinuo radni odnos s Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu, na čijem se čelu nalazi Sebija Izetbegović. Podsjetimo, Gavrankapetanović je iz KCUS-a otišao, jer se nad njim, kako je kazao, vršio mobing.

Kako je već poznato, nakon što je, prema nalogu Sebije Izetbegović, smijenjena dekanesa Medicinskog fakulteta Almira Hadžović-Džuvo, a na njeno mjesto postavljena Semra Čavaljuga, svi oni koji su otišli s KCUS-a, ekspresno su dobili otkaz i na Medicinskom fakultetu. Gavrankapetanović je jedan o njih.

Iduća sjednica

Ipak, prema zakonu, Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu bio je u obavezi da svom redovnom profesoru, što je dr. Gavrankapetanović i bio, ponudi ugovor s trajnim angažmanom s obzirom na njegov izbor u zvanje redovnog profesora. Jer, Zakonom o visokom obrazovanju, redovni profesori na visokoškolskoj ustanovi biraju se trajno, a redovni profesor zaključuje ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

No, hoće li ovo rješenje biti prihvaćeno, znat će se na sjednici koja će se održati 17. jula na ovom fakultetu.

Profesori koji su još isključeni iz nastavnog procesa

Iz nastave s tog fakulteta potpuno su, pored profesora Ismeta Gavrankapetanovića, isključeni i profesori: Rusmir Mesihović, Faris Gavrankapetanović, ali i nastavnici u zvanju vanredni profesor i docent Reuf Karabeg i Mirsad Kacila, Sanko Pandur, Adnan Hadžimuratović, Zelija Velija Ašimi, Naser Nabil i još niz drugih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.