BIH

U Kravici obilježena godišnjica stradanja više od hiljadu srebreničkih Bošnjaka

S. Smajlović

S.S

13.7.2018

Preživjeli Srebreničani i članovi porodica žrtava položili su danas cvijeće i vijence u krugu Zemljoradničke zadruge u Kravici, mjestu gdje su vojne i policijske snage Republike Srpske u julu 1995. godine, prema svjedočenju preživjelih u Haškom tribunalu, mučile i ubile više od 1.400 Bošnjaka Srebrenice, koji su se preko šuma pokušali probiti do slobodnog teritorija.

Posjeta masovnom stratištu Bošnjaka u Kravici upriličena je dva dana nakon što je u Memorijalnom centru Potočari održana komemoracija i obavljen ukop 35 žrtve.

Fatima Bektić tvrdi da joj je ovdje ubijen brat. Sestra ga je vidjela iz autobusa. 

- Ukopali smo ga prije dvije godine, ali nismo pronašli sve kosti, nema lobanje, nema lijeve ruke, lijeve noge. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u dvije masovne grobnice - kaže.

''Izgubila sam sve svoje, sada živim potpuno sama, bez ikakvog cilja. Ali nakon toliko godina, mi moramo tragati da se naša djeca pronađu, a zločinci kazne. Vjerujte mi da je bolno svaki dan, svaki trenutak, a posebno 11. juli'', istakla je Mejra Đogaz.

Kada Hotić kaže da je ovdje ubijen njen brat Mustafa Đilović kada mu je odstranjena glava i karlične kosti su mu smrskane, na njegovim kostima nije bilo tragova od metaka, tako da je smrt nastala nakon mučenja.

Majke Srebrenice nikada neće zaboraviti Kravicu i druga stratišta. Znaju kakva je situacija u pravosuđu, ali one neće dozvoliti da se zaboravi šta se ovdje desilo i nastavit će tragati za najmilijima dok su god žive - poruka je majki Srebrenice.

Prije posjete Kravici preživjeli srebrenički članovi žrtava posjetili su stratišta kod zgrade Elektroprenosa u Potočarima, zgradu škole u Pilici, lokalitet Brana, Petkovci, Branjevo, Orahovac, Novu Kasabu i masovnu grobnicu u Kozluku kod Zvornika.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.