NATO

Prvi intervju komandanta Marti Bisel: Morate uknjižiti vojnu imovinu na državu!

E. HALIMIĆ

15.7.2018

Brigadni general Marti Bisel (Bissell), komandant NATO štaba u Sarajevu, preuzela je dužnost u našoj državi 9. jula. U intervjuu za “Dnevni avaz”, prvom koji je dala za neki bh. medij, Marti Bisel govori o aktivaciji Akcionog plana za članstvo (MAP) za BiH, problemu u vezi s knjiženjem perspektivne vojne imovine, kao i o svojim planovima i očekivanjima na ovoj vrlo značajnoj dužnosti.

 Primarna misija  

 Šta očekujete od svog mandata komandanta NATO štaba u Sarajevu?

- Bilo mi je izuzetno drago kad sam odabrana na ovu dužnost i radujem se mandatu komandanta i visoke vojne predstavnice NATO štaba u Sarajevu. Primarna misija mog štaba je pružiti pomoć Bosni i Hercegovini u nastojanjima usmjerenim na reformu odbrambenog i sigurnosnog sektora i široki spektar aktivnosti u okviru NATO programa Partnerstvo za mir. U tom smislu, namjeravam nastaviti nadograđivati ono što su radili brigadni general Hjuston (Huston) i njegovi prethodnici na čelu NATO štaba u Sarajevu.

 Kako komentirate dosadašnju ulogu Oružanih snaga BiH u sistemu odbrane?

- Planiram da tijesno sarađujem s Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH u nastavku procesa reforme odbrane. Uradit ću sve što mogu da podržim pripadnike Oružanih snaga kako bi oni i dalje bili spremni izvršavati svoje misije, uključujući doprinos kolektivnoj sigurnosti u inozemstvu i podršku civilnim organima vlasti u slučaju prirodnih i drugih katastrofa u zemlji. U širem kontekstu, sarađivat ću s institucijama BiH kako bih podržala njihova nastojanja u ispunjavanju sveobuhvatnih, dogovorenih, dugoročnih obaveza iz programa Partnerstvo za mir.

Doprinos OSBiH  

Možete li ocijeniti napredak na putu ka punopravnom članstvu u NATO savezu? Koji su, prema Vašem mišljenju, osnovni problemi osim pitanja vojne imovine?   

- Budući da sam tek na početku svog mandata, vjerujem da ćete shvatiti da bi bilo preuranjeno da dajem takve ocjene. U ovom trenutku mogu reći da je BiH partner NATO-a od 2006. godine i da je, u okviru tog partnerstva, napravila kredibilne reforme. Posebno su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH naporno radili na složenim zadacima gradnje jedne vojne sile i razvoja sposobnosti kako bi mogli izvoditi operacije sa snagama NATO-a.

Doprinos OSBiH operaciji u Afganistanu pod vodstvom NATO-a pokazuje da BiH može igrati značajnu ulogu na međunarodnom planu zajedno s NATO članicama i partnerima. Sve u svemu, u širokom spektru obaveza u vezi sa programom Partnerstvo za mir napredak je stabilan. Vjerovatno će se obim tih obaveza proširiti kad se aktivira Akcioni plan za članstvo.

 Možete li prognozirati kad bi mogao biti aktiviran MAP za BiH? 

- Ovo je pitanje za saveznike u sjedištu NATO-a u Briselu. Bilo bi neprimjereno da ja komentiram njihov proces odlučivanja ili faktore koje bi oni mogli uzeti u obzir. Mislim da je jasno da saveznici aktivno razmatraju napredak postignut u vezi s uvjetom postavljenim na sastanku NATO ministara vanjskih poslova u Talinu u aprilu 2010. godine, a to je da sva perspektivna nepokretna vojna imovina bude uknjižena na državu BiH sa pravom korištenja Ministarstva odbrane BiH. Što se mene tiče, NATO štab Sarajevo nastavit će pružati podršku procesu uknjižbe vojne imovine i pružati pomoć saveznicima kako bi dobili najtačnije podatke o tom procesu.

BiH je lijepa i živopisna zemlja

Druga ste žena na čelu NATO štaba u Sarajevu. Kako ocjenjujete položaj žena u bh. društvu?

- Ja sam tek stigla. Tokom mojih kratkih posjeta Sarajevu, ali i putujući u vašu zemlju i iz nje stekla sam utisak da žene u BiH žele iste stvari koje žele i druge žene. To je prilika da slijede svoje snove, podižu porodicu u sigurnom i stabilnom okruženju i da žive duge i ispunjene živote. Radujem se prilici da upoznam građane BiH, i žene i muškarce, te da steknem bolji uvid i razumijevanje svega onoga što BiH čini posebnom i jedinstvenom. Ovo je lijepa i živopisna zemlja i uzbuđena sam zbog toga što ću narednu godinu provesti ovdje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.