NEVESINJE Legenda o nekropoli Svatovsko groblje i danas se prenosi

Romeo i Julija na hercegovački način

P. MUCOVIĆ

Foto: Svatovsko groblje na Morinama


Oni koji krenu starim makadamskim putem Nevesinje - Kalinovnik preko visoravni Morine naići će na nekropolu stećaka poznatu kao Svatovsko groblje. Osim ove nekropole, na Morinama su još dvije, nazvane Djevojčko goblje i Ukopno groblje.  

Kako kaže Boško Buha, historičar iz Nevesinja, uz Svatovsko groblje vezane su tri legende koje se prepričavaju, ali u njima ima i historijskih činjenica.

Ostavili ogrtače

- Nekropola koja je u narodu poznata kao Svatovsko groblje ima 60 stećaka. Mada, prema istorijskim podacima, ona nema nikakve veze sa svojim nazivom, jer je nastala 300 godina prije tragedije svatova - pojašnjava Buha.

Dodaje da su nevesinjski stećci uglavnom nastajali od 12. do 15. stoljeća, a tragedija svatova bega Lakišića iz Blagaja desila se 1796. godine.

- Prema ovoj legendi, beg Lakišić zaprosio je djevojku u Kalinovniku i povorka je krenula po mladu na konjima. Kako je bio izuzetno lijep dan za to doba godine, a bila je sredina februara, ostavili su svoje ogrtače na polju iznad Mostara. Ali, nisu znali kakva je klima na Morinama, čije i samo ime kaže da su mnogi tu umoreni – priča Buha.

  • Buha: Historijske činjenice

    Buha: Historijske činjenice


Ali, mlada nije bila voljna da se uda za Lakišića, nego za nevesinjskog bega Ljubovića. Za njega se bila obećala, a tu vezu podržavala je i njena majka.

- Ali, vezu nije podržavao njen otac, jer je on bio, današnjim rječnikom rečeno, poslanik zajedno s begom Lakišićem i oni su se družili kao Hercegovci i tako dogovorili vjenčanje - navodi Buha.

Nakon što su svatovi prenoćili u Kalinoviku, legenda kaže da su sutradan krenuli nazad kući. Kada su pili posljednju kafu, mlada i njena majka u nju su usule otrov koji je počeo djelovati kada se povorka našla na mjestu gdje se danas nalaze stećci.

Popili otrov

- Otrov ih je tu ošamutio, a u sprezi sa surovim vremenom na Morinama svi su stradali (vjerovatno su se naslanjali na stećke da se zaštite). Jedino nisu stradali oni kojima nije bio usut otrov, a to su mlada i sluga bega Ljubovića koji je, po diktatu bega Lakišića, morao poslati svog konja da na njemu jaše mlada i da mu je sluga dovede.

Dok je gazila rijeku Zalomku, mlada je promrznula, a sluga je ostao na drugoj strani i smrznuo se. Nakon što je stigla kod bega Ljubovića, živjela je još tri dana i podlegla zbog smrzavanja - priča Buha.

O ovoj tragediji, po kojoj je nazvana nekropola u Nevesinju, napisana je i pjesma o Romeu i Juliji na hercegovački način.

Stradale i rodice

Djevojačko groblje koje se nalazi između Kalinovnika i Svatovskog groblja, prema legendi, mjesto je gdje su stradale mladine drugarice i rodice. One su, prema tadašnjem običaju, krenula da je isprate, a kako su bile mlade, slabog organizma i slabo obučene, prve su i stradale.

Stećci su izuzetno kvalitetni i očuvani. Kada je pravljen put Nevesinje - Ulog 1912., nekropola je podijeljena na dva dijela, a neki stećci tada su oštećeni, pa čak i uništeni

NA VRH

Podijeli članak na