BIH

Volonteri iz šest zemalja pomažu Srebreničanima

Uređenje omladinskog centra u Srebrenici

S. Sm.

19.7.2018

U organizaciji Međunarodnog foruma solidarnosti „Emmaus“ iz Potočara kod Srebrenice počeo je 13. međunarodni omladinski kamp, u kojem učestvuje 70 mladih volontera iz šest zemalja.

Kako je za „Avaz“ kazala Mirela Ahmetbegović, koordinatorica kampa, svi učesnici smješteni su u „Emmausovom“ lijepo uređenom stacionaru. Osim što će pomagati u gradnji nekoliko objekata, kao i lokalnom stanovništvu, učesnici će imati i nekoliko servisnih radionica i historijskih časova koje će organizirati Američka ambasada u BiH.

- Učesnici kampa grade novu ambulantu u Potočarima, sportski teren u krugu „Emmausa“, uređuju prostorije Centra „Leptir“, a pomažu i Udruženju „Srebrenica Wave“ na uređenju stare zgrade pivnice u gradu, koja se, uz pomoć holandskih donatora i Općine Srebrenica, renovira i tu će biti omladinski centar - kazala je Ahmetbegović.


Ahmetbegović: Uređuju puteve i kuće

Dodaje da je najviše učesnika kampa raspoređeno kod lokalnog seoskog stanovništva, gdje rade na poljoprivrednim imanjima, uređuju puteve i kuće starim i iznemoglim osobama.

Ove godine u kampu su mladi iz BiH, Holandije, Slovenije, Engleske, Srbije i Jordana. Zvanično zatvaranje planirano je za 24. juli.


Učesnik iz Jordana

Muhamed Savalha iz Jordana, koji studira u Mađarskoj, kaže da mu je zadovoljstvo doći u Potočare, a naredne godine dovest će sestru i brata.

- Lijepo je ovdje, ali je bilo i tužno prilikom posjete Memorijalnom centru, gdje smo imali historijski čas. U mojoj zemlji malo se zna o genocidu nad Bošnjacima Srebrenice – kaže on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.